Google+

Viitorii dentisti, cu gura cascata. Taxa pentru ustensilele folosite, achitata de studentii de la stomatologie se va TRIPLA. Tinerii, revoltati de propunerea USMF - VIDEO

Viitorii dentisti, cu gura cascata. Taxa pentru ustensilele folosite, achitata de studentii de la stomatologie se va TRIPLA. Tinerii, revoltati de propunerea USMF - VIDEO
Embed:

Facultate de lux. Desi platesc unul dintre cele costisitoare contracte, de 20 de mii de lei anual, studentii de la stomatologie sunt nevoiti sa achite si o plata pentru instrumente si alte ustensile pe care le folosesc. Cu asta s-au impacat ei deja, doar ca acum taxa respectiva ar urma sa se tripleze. Este propunerea administratiei Universitatii de Medicina, care afirma ca este nevoie de mai multi bani pentru tehnologii performante. Studentii sunt insa revoltati.

 

“Sa fie prezentata actele pentru noiii studenti si sa intre doar acei care isi permit, pt ca noi nu ne permitem.”


12 mii de lei. Atat ar urma sa fie taxa pentru instrumentele medicale folosite de studentii la stomatologie. In prezent, viitorii dentisti achita 4 mii de lei. 


“Se mareste pretul la materialele pe care le folosim noi. Sa majoreze pana la 12 mii de lei materialele plus 20 de mii de lei contractul. Asta e catastrofal".


“Parintii nostri s-au facut un anumit plan pe viitor, nu putem ajunganad in anul doi sau trei sa le spunem uite sa majoreaza cu 10 mii, ce facem? Sunt doua iesiri din situatie: ori intram in imprumuturi mari ori lasam facultatea.” 


Taxa se plateste pentru ca studentii sa aiba parte de instalatii stomatologice, fotolii pentru pacienti si alte ustensile. Administratia universitatii vrea sa le inlocuiasca pe toate cu unele de ultima generatie.

 

Oleg SOLOMON, PRODECAN FACULTATEA DE STOMATOLOGIE, USMF: “Daca acum el trece de la noi la stomatologie, in clinici particulare si acolo e totul sofisticat, acum spuneti-mi ce scoala noi ii dam? Noi ne staruim ca sa facem baza clinica atat de performanta ca sa fie foarte buna.”

 

Svetlana LUPASCO, ECONOMIST SEF USMF: “Trebuie sa tineti cont ca Facultatea de Stomatologaie se intretine de la studentii care achita contractele.”


Studentii nu vor sa accepte majorarea, pentru ca, spun ei, nu acestea au fost conditiile atunci cand au ales stomatologia.

 

Larisa BRANZA, SEFA ASOCIATIEI STUDENTESTI: “Noi cand ne-am inmatriculat la facultate era un pret, acum e altul. Noi intelegem ca preturile sa creasca, dar nu atat de drastic.”


Daca se vor majora sau nu taxele, urmeaza sa se decida ulterior, dupa mai multe runde de discutii. In prezent, la facultatea de Stomatologie isi fac studiile aproape o mie de persoane.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn