Google+

Fost judecator CC, despre politistul care a refuzat sa vorbeasca in rusa cu un sofer din Gagauzia: “Politistul a procedat absolut corect, in stricta conformitate si cu Constitutia” - Europa Libera

Intr-un interviu pentru Radio Europa, fostul judecator la Curtea Constitutionala, Nicolae Osmochescu, comenteaza cazul: „Politistul a procedat absolut corect, in stricta conformitate si cu Constitutia”

 

Guvernatorul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, se arăta „profund indignată de comportamentul poliţistului care a refuzat să vorbească în limba rusă cu şoferul din regiune” şi a cerut o reacţie din partea Ministerului de Interne pe marginea acestui caz. Potrivit reprezentanţilor MAI, poliţistul a procedat conform legislaţiei, iar şoferul ar trebui să analizeze regulamentul circulaţiei rutiere pentru a putea avea o comunicare mai bună cu oamenii legii. Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu consideră că legea e de partea agentului de patrulare.

 

Europa Liberă: O discuţie aprinsă s-a încins pe marginea acestui caz, care se referă la refuzul unui poliţist de a vorbi în rusă cu un şofer din unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia. Dvs. ce părere aveţi despre această dispută?

 

Nicolae Osmochescu: „Aceasta este o discuţie aprinsă pe teren gol, absolut gol şi absolut nemotivată din toate punctele de vedere. Se încearcă din nou politizarea unei probleme foarte simple: cum, în ce mod trebuie reciproc să procedeze persoanele, una oficială şi alta neoficială, persoană fizică, dar ambii

 

Poliţistul a procedat absolut corect, în strictă conformitate şi cu Constituţia şi cu legislaţia în vigoare...cetăţeni ai Republicii Moldova în cadrul Republicii Moldova. Poliţistul a procedat absolut corect, în strictă conformitate şi cu Constituţia şi cu legislaţia în vigoare, care reglementează organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne. El s-a adresat în limba oficială de stat unui cetăţean al Republicii Moldova, care trebuia să-şi ceară scuze şi să spună că „nu înţeleg totul în limba de stat, vă rog să-mi explicaţi în limba rusă, dacă este posibil”.”

 

Europa Liberă: Dar aţi văzut reacţia başcanului?

 

Nicolae Osmochescu: „Am văzut.”

 

Europa Liberă: Dna Vlah spune că poliţistul ar fi încălcat legea şi a publicat chiar şi o listă de acte care l-ar fi obligat să treacă la limba rusă.

 

 Eu dacă m-aş întâlni cu acest ofiţer, i-aş strânge mâna şi i-aş spune: „Eşti bravo, continuă cu aceeaşi atitudine!”...

Nicolae Osmochescu: „N-a încălcat niciun fel de act normativ şi nicio lege şi dacă ofiţerul de patrulare ar fi dorit să treacă la limba rusă, el ar fi trecut la limba rusă. Deci, pentru el limba oficială este limba română şi el s-a adresat absolut corect, absolut legitim în limba oficială unui cetăţean care, spre ruşinea lui, nu cunoaşte limba ţării al cărei cetăţean este şi în care locuieşte. Eu, dacă m-aş întâlni cu acest ofiţer, i-aş strânge mâna şi i-aş spune: „Eşti bravo, continuă cu aceeaşi atitudine!”


CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPA LIBERA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn