Intr-un interviu pentru Radio Europa, fostul judecator la Curtea Constitutionala, Nicolae Osmochescu, comenteaza cazul: " Politistul a procedat absolut corect, in stricta conformitate si cu Constitutia"

Publicat:16.01.2019, 19:25

Guvernatorul autonomiei Gagauze, Irina Vlah, se arata „profund indignata de comportamentul politistului care a refuzat sa vorbeasca în limba rusa cu soferul din regiune” si a cerut o reactie din partea Ministerului de Interne pe marginea acestui caz. Potrivit reprezentantilor MAI, politistul a procedat conform legislatiei, iar soferul ar trebui sa analizeze regulamentul circulatiei rutiere pentru a putea avea o comunicare mai buna cu oamenii legii. Fostul judecator la Curtea Constitutionala Nicolae Osmochescu considera ca legea e de partea agentului de patrulare.

Europa Libera: O discutie aprinsa s-a încins pe marginea acestui caz, care se refera la refuzul unui politist de a vorbi în rusa cu un sofer din unitatea teritorial-administrativa Gagauzia. Dvs. ce parere aveti despre aceasta disputa?

Nicolae Osmochescu: „Aceasta este o discutie aprinsa pe teren gol, absolut gol si absolut nemotivata din toate punctele de vedere. Se încearca din nou politizarea unei probleme foarte simple: cum, în ce mod trebuie reciproc sa procedeze persoanele, una oficiala si alta neoficiala, persoana fizica, dar ambii

Politistul a procedat absolut corect, în stricta conformitate si cu Constitutia si cu legislatia în vigoare...cetateni ai Republicii Moldova în cadrul Republicii Moldova. Politistul a procedat absolut corect, în stricta conformitate si cu Constitutia si cu legislatia în vigoare, care reglementeaza organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne. El s-a adresat în limba oficiala de stat unui cetatean al Republicii Moldova, care trebuia sa-si ceara scuze si sa spuna ca „nu înteleg totul în limba de stat, va rog sa-mi explicati în limba rusa, daca este posibil”.”

Europa Libera: Dar ati vazut reactia bascanului?

Nicolae Osmochescu: „Am vazut.”

Europa Libera: Dna Vlah spune ca politistul ar fi încalcat legea si a publicat chiar si o lista de acte care l-ar fi obligat sa treaca la limba rusa.

 Eu daca m-as întâlni cu acest ofiter, i-as strânge mâna si i-as spune: „Esti bravo, continua cu aceeasi atitudine!”...

"‹

Nicolae Osmochescu: „N-a încalcat niciun fel de act normativ si nicio lege si daca ofiterul de patrulare ar fi dorit sa treaca la limba rusa, el ar fi trecut la limba rusa. Deci, pentru el limba oficiala este limba româna si el s-a adresat absolut corect, absolut legitim în limba oficiala unui cetatean care, spre rusinea lui, nu cunoaste limba tarii al carei cetatean este si în care locuieste. Eu, daca m-as întâlni cu acest ofiter, i-as strânge mâna si i-as spune: „Esti bravo, continua cu aceeasi atitudine!”


CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPA LIBERA