Angajatii gradinitelor din suburbiile Chisinaului sunt suparati pe consilierii municipali, care au majorat doar salariile celor care muncesc in oras. Ei considera ca aceasta decizie este o batjocora, chiar daca nici pe bucatarii din gradinitele din capitala adaosul de 500 de lei nu-i prea incalzeste.

Publicat:13.09.2017, 13:39

Viorica POSTICA, BUCATAR: “Aici e sosul, parjoalele. Supa, compotul si toate le fac singura si inca diseara mai pregatesc budinca. Mult de munca.”

Aceste bucate, cei peste 90 de copii de la gradinita 171 din Bacioi le-au mancat la pranz. Pentru cina, Viorica Postica a pregati altceva. Cat e ziua de mare, femeia e doar  la bucatarie. De 17 ani se trezeste la ora 5, astfel ca micul dejun sa fie gata atunci cand picii ajung la gradinita. A nemultumit-o decizia consilierilor municipali de a majora salariile doar pentru bucatarii din capitala.

Viorica POSTICA, BUCATAR, GRADINITA NR.171, BACIOI: “Noi nu suntem oameni? Noi lucram aici de la sase pana la sase. Vai de capul nostru cu 1060 de lei. Oare se poate de trait asa?” 

In curtea scolii, printre copii am gasit-o si pe Nadejda Zubco. De mai bine de 38 de ani lucreaza ajutor de educator. De-a lungul timpului a avut grija de sute de copii. Aceasta profesie este una de suflet, spune femeia.

Nadejda ZUBCO, AJUTOR DE EDUCATOR, GRADINITA NR.171, BACIOI:Cu asa salariu nu am facut nimic toata viata. Dragostea fata de copii ma tine. Imi pare rau ca nu ridica salariul la toti, ca suntem si noi oameni. Avem copii la universitate si nu facem fata cheltuelilor.”

Si asistentele medicale din gradinite se plang pe salariile mici. Ca sa faca un ban gramada, Lilia Breahna, lucreaza la doua gradinite din Bacioi.

Lilia BREAHNA, ASISTENTA MEDICALA: “2100 de lei. E putin pentru 25 de ani de stagiu si studii in medicina. Salariul de nimic, cerinte foarte mari. Suntem nevoiti sa lucram la doua gradinite ca sa ne acoperim cheltuielile”.

Nemultumiti de decizia consilierilor municipali sunt si bucatarii din oras, care cred ca un adaos de 500 de lei la salariu, este prea mic. Sunt praf in ochi, crede Vera Ciocanu, bucatar la gradinita 175 din sectorul Centru. Mai ales ca majorarea este valabila doar pentru ultimele 4 luni ale anului.S

Vera CIOCANU, BUCATAR: “Mai nimic. 4000 mii macar sa fie salariul.” 

Femeia spune ca sta in picioare toata ziua.  Doar pentru a pregati un fel de mancare a curatat peste 21 de kilograme de cartofi. 

Vera CIOCANU, BUCATAR: “In afara de aceasta, morcov, ceapa legume.”

Cu bani putini si multa munca, directoarea gradinitei spune ca uneori cu greu ii convinge pe angajati sa nu plece.

Adela PODSIVALOV, DIRECTOARE GRADINITA 175, CHISINAU: “Marirea aceasta de salariu pentru bucatari este o bataie de joc. Vrem meniu variat, dar nu are cine lucra. Ajutor de bucatar nu avem. Le tinem foarte greu la serviciu.”

Ieri consiliul municipal Chisinau a decis ca bucatarii, ajutorii de bucatari si ajutorii de educatori din gradinitele din capitala vor primi lefuri cu 50 la suta mai mari. Decizia vine dupa ce mai multe gradinite au ramas fara angajati din cauza salariilor mici.