Ilan Sor a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in penitenciar de tip semiinchis. Decizia a fost pronuntata in aceasta seara de catre judecatoria Buiucani in lipsa primarului de Orhei care a plecat de la sedinta deoarece i s-ar fi facut rau. Astazi Sor a fost eliberat din arest la domiciliu. Pana la pronuntarea sentintei definitive el se va afla sub control judiciar. Atat avocatii cat si procurorul, care a cerut 19 ani de inchisoare spun ca voi contesta decizia.

Publicat:21.06.2017, 17:27


Imediat dupa ce magistratul Andrei Niculcea a intrat in deliberari, primarul de Orhei impreuna cu garzile sale de corp a plecat in graba de la judecatoria Buiucani. Potrivit avocatilor, lui Sor i s-ar fi facut rau, fiind chemata o ambulanta, dupa care el a plecat acasa. Avocatii nu ne-au spus ce probleme de santate are acesta. Astfel, sentinta a fost pronuntata in lipsa omului de afaceri.

Astfel, primarul de Orhei se poate intoarce maine la munca asa cum a fost eliberat din arest la domiciliu si plasat sub control judiciar. Totodata daca sentinta pronuntata astazi de Judecatoria Buiucani va fi mentinuta si de catre Curtea de Apel, Ilan Sor va sta la inchisoare 6 ani si jumatate, fiind inclus si anul in care a fost in arest la domiciliu.

Totodata, el ar urma sa-si ispaseasca pedeapsa intr-un pentenciar de tip semiinchis. Procurorii care au cerut pentru Sor, 19 ani de inchisoare s-au aratat nemultumiti de decizie. Si avocatii primarului de Orhei spun ca vor contesta decizia la Curtea de Apel.

Acestia sustin ca dosarul lui Sor este unul politic fara a preciza cine sta in spatele acestuia. Acestia au mai declarat ca au reusit sa demonstreze in instanta ca suma de bani care ar fi fost obtinuta in urma tranzactiilor dubioase de la BEM este mai mica de 5 miliarde.

“Nu vorbesc despre vinovatia lui Ilan Sor, vorbesc despre prejudiciu. Suma reala a prejudiciului este de 2 miliarde si 6 sute de milioane de lei.”

Potrivit lui Sor, Veaceslav Platon ar fi fost beneficiarul acestor bani. Procurorii spun ca Ilan Sor ar fi obtinut din Banca de Economii 5 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi spalat ulterior prin firmele sale off-shore. El se declara nevinovat.