Ilan Sor nu vrea sa spuna de ce i-a dat mita lui Vlad Filat, asa cum a scris in autodenuntul sau si de ce nu a mers sa se planga imediat la CNA. Primarul de Orhei a refuzat sa vorbeasca si despre creditele neperformante pe care le-a acordat Banca de Economii in timp ce el era presedinte al consiliului de administratie al institutiei. I-am adresat aceste intrebari in cadrul unei conferinte de presa in care Ilan Sor a preferat sa vorbeasca doar despre Igor Dodon.

Publicat:11.01.2019, 15:16


Ilan Sor nu a vrut niciodata sa discute despre dosarul Bancii de Economii, in care a fost condamnat de prima instanta si nici despre mita pe care i-ar fi data-o ex-premierului Vlad Filat. La fel, nu a facut-o nici la conferinta de astazi.

Ilan SOR, LIDERUL PARTIDULUI SOR: “-Noi discutam mult la acest subiect, dar astazi conferinta de presa e despre altceva. La aceste intrebari, eu am raspuns nu numai o data, puteti sa va uitati la conferintele anterioare, unde eu am raspuns foarte clar. Acum pot sa raspund doar la subiect. -De ce ati dat atunci atatea credite neperformante? -Repet. Tema conferintei de astazi este la alt subiect. Sa va uitati la conferintele mele anterioare, unde am raspuns chiar la intrebarile acordate de dvs.”

Sor, cap de lista a partidului sau la parlamentare si candidat pe circumscriptia Orhei, a evitat sa raspunda la toate intrebarile. Nu ne-a spus clar nici de ce nu i-a gasit un concurent lui Vlad Plahotniuc. 

Ilan SOR, LIDERUL PARTIDULUI SOR: “-De ce nu aveti un candidat pe circumscriptia de la Nisporeni? -Noi avem candidati absolut peste tot unde au fost propusi de organizatiile primare de partid.”

Nu a explicat clar nici in ce conditii a cantat Stas Mihailov la 4 concerte la care au fost afisate insemnele partidului Sor. Interpretul rus ia, potrivit unor informatii din presa rusa, cate 60 de mii de euro pentru un recital. 

Ilan SOR, LIDERUL PARTIDULUI SOR:“-Cu cat l-ati platit pe Stas Mihailov si de unde ati luat bani? Partidul Sor nu i-a platit lui Stas Mihailov niciun dolar. Daca ati fi urmarit cu atentie, ati fi observat ca Partidul Sor a fost partener, dar nu organizator al concertelor.

-Dar in schimbul la ce a cantat Stas Mihailov? -Va spun inca o data, daca aveti intrebari la acest subiect puteti trimite o scrisoare organizatorilor acestui concert, lui Stas Mihailov sau partidului nostru si noi va vom directiona catre organizatori. -Cine sunt finantatorii partidului? -Informatia este facuta publica. O puteti accesa pe site-ul CEC-ului. Mai aveti intrebari? Nu. Multumesc. La revedere.”

 Ilan Shor a tinut sa-l critice, insa, pe Igor Dodon. I-a reprosat interdictia impusa de Moscova la importurile din Moldova. 

Ilan SOR, LIDERUL PARTIDULUI SOR: “Dodon imi aminteste de Filat care, ca un adevarat functionar, s-a obisnuit sa traiasca pe bani din afaceri. Intelegi ca eu stiu despre aceasta mai bine decat altii. El are aceeasi dragoste fata de lux ca si Filat, traind de pe bani straini. El are aceeasi atractie fata de PR si o indiferenta totala fata de oameni.”

Purtatorul de cuvant al lui Igor Dodon nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta acuzatiile. Ilan Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Primarul de Orhei se va afla sub control judiciar pana cand se va pronunta Curtea de Apel Cahul.

Procesul de acolo dureaza deja un an, fara sa fie clar cand ar putea sa fie finalizat. Acum 3 ani, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de puscarie pentru corupere pasiva si trafic de influenta in dosarul fraudelor de la BEM.