Google+

In acest an floarea-soarelui s-a copt cu doua saptamani mai devreme, asa ca a inceput recoltarea. Datorita temperaturilor ridicate roada se asteapta sa fie mai mare decat anul trecut - VIDEO

In acest an floarea-soarelui s-a copt cu doua saptamani mai devreme, asa ca a inceput recoltarea. Datorita temperaturilor ridicate roada se asteapta sa fie mai mare decat anul trecut - VIDEO
Embed:

In acest an floarea-soarelui s-a copt cu 2 saptamani mai devreme, asa ca a inceput recoltarea. Datorita temperaturilor ridicate roada se asteapta sa fie mai mare decat anul trecut, iar in nord se asteapta o recolta mai buna decat media ultimilor 5 ani.

 

Ilie Lungu, din Mereni cultiva floarea soarelui de mai bine 24 de ani pe o suprafata de 80 de ha. De cateva zile  a inceput sa stranga roada si spune ca campurile unde au fost mai multe ploi productia va fi mai mare cu 10 procente comparativ cu anul 2017. 

 

Ilie LUNGU, AGRICULTOR:Pe masivul unde ne aflam noi, nu au fost ploi la timp si o parte din seminta e seaca, cam 20 la suta, o arunca combina ca e seaca. Avem inalta parte un masiv, acolo mai mare fata de terenul acesta.”

 

 Agricultorul spune, ca in acest an, va strange 2 tone de seminte la hectar si este multumit de roada, pentru ca soiul este unul uleios, asa ca spera ca va iesi in profit.

 

Ilie LUNGU, AGRICULTOR: Undeva la 120 de tone sa recoltam, ghibridul e uleios circa 50% si noi producem ulei din floarea-soarelui.”

 

 Iar muncitorii de pe camp spun ca in acest an este mai greu de lucrat din cauza temperaturilor ridicate.

 

“Fata de anul trecut e mai greu.”

 

 Potrivit expertilor in domeniu in acest an floarea-soarelui a fost afectata de mai multe boli din cauza ploilor abundente, insa plantele au reusit sa se dezvolte si sa creasca datorita temperaturilor ridicate din aceasta vara.

 

In anul 2018 s-au plantat in jur de 362 de mii de ha de floarea-soarelui. Conform prognozelor, in acest an recolta medie de pe hectar de floarea-soarelui va fi mai mare decat in 2017. In raioanele din nord se asteapta o roada mai bogata fata de regiunile de centru si sud.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn