Alegerile parlamentare reprezinta o adevarata incurcatura pentru multi moldoveni. Pentru prima data votam in baza sistemului mixt de vot, iar oamenii recunosc ca acesta i-a cam zapacit. Pentru ca nu au gasit raspunsurile pana acum, unii spun ca se vor descurca ei cumva cand vor ajunge in"¦ cabina de vot.

Publicat:23.02.2019, 11:35

“-Pe ce circumscriptie sunteti? -Ce-i asta?” 

“-Cate buletine de vot vom primi? -Doua sau trei.“ 

Ce este o circumscriptie, care este diferenta dintre cea nationala si una uninominala sau cate buletine de vot vom primi - sunt doar cateva dintre intrebarile, la care multi moldoveni nu au mai gasit raspunsuri. Asa ca, alegerile parlamentare par pentru oameni o ecuatie cu mai multe necunoscute. 

“-Eu nu stiu. Se aleg primarii.“ 

 In satul Ciorescu, de exemplu, pe garduri si stalpi sunt atarnate pancarte si afise electorale. Localnicii spun ca nu i-au vazut pana acum pe candidatii de pe circumscriptia lor si nu stiu ce program electoral au.

“-Cati candidati sunt? -Multi. “

Pentru prima data votam in baza unui sistem mixt, iar oamenii se plang ca asa si nu au inteles ce presupune acesta. 

“-Nu vine nimeni sa ne spuna sau poate nu vor. “ 

Asa ca, unii spun ca se vor gandi cum sa se descurce abia cand vor ajunge in cabina de vot. Satul Hrusova, care se afla la 8 kilometri distanta, este pe o alta circumscriptie, numarul 21, cu 6 candidati inscrisi in cursa. Si acolo oamenii au spus ca acest scurtin i-a cam zapacit si… la aceleasi intrebari am primit aceleasi raspunsuri. 

“-Pe ce circumscriptie sunteti?“ 

Si referendumul le-a creat alegatorilor batai de cap, care spun ca nu stiu la ce intrebari trebuie sa raspunda. Iar cei care s-au clarificat, spun ca tot au ramas nedumeriti. 

“-O sa strangem semnaturi. -Cine v-a spus? -Asa cred eu.“

Si in capitala, multi nu stiu pe cine alegem si cum.