Dupa ce au studiat ani buni medicina generala, studentii au depus actele pentru rezidentiat. Cei mai multi vor sa devina chirurgi, neurologi si cardiologi, specialitati pentru care sunt prevazute, insa, cele mai putine locuri. In timp ce Ministerul Sanatatii incearca sa atraga tinerii sa aplice pentru medicina de familie, foarte putini s-au aratat interesati de aceasta specialitate.

Publicat:25.09.2018, 15:47

De cand se stie, Ana viseaza sa ...repare inimi, adica sa devina cardiolog. A muncit ani buni, pentru o medie inalta, astfel incat sa fie admisa la specialitatea pe care si-o doreste.

Ana BUDEI, MEDIC REZIDENT: "La fel ca aceasta tanara, alti zeci au depus actele la Universitatea de Medicina pentru a fi admisi la diferite specialitati. Cozile au fost mari."

"Iar pana se vor vedea medici cu acte in regula, tinerii spera ca sistemul de sanatate se va schimba, iar ei nu vor fi nevoiti sa plece peste hotare si sa trateze straini pentru a avea un trai decent."

"453 de locuri la buget au fost oferite pentru medicii rezidenti si 81 la contract. Mai putin noroc au avut cei de la stomatologie, specialitate care nu este prevazuta pentru invatamantul gratuit."

"Totusi, in strainatate plata pentru contract este si mai mare, asa ca doritorii spun ca nu au de ales. "

Locuri putine, dar doritori multi sunt la cele mai solicitate specialitati. De exemplu, doar 7 vor putea sa devina cardiologi. In schimb, numarul locurilor este de 18 ori mai mare, pentru medicina de familie, unde se inregistreaza lipsa de specialisti.
 

Vladislav BADAN, SECRETARUL COMISIEI DE ADMITERE :“ Este specialitatea pentru care se ofera cele mai multe locuri.
 

- De ce?
 

- E vorba de necesitatile statului. Exista specialitati care se bucura de o popularitate mai sporita si sunt care am vrea. Doritori multi sunt la cardiologie, neurologie.  “

La prima etapa a concursului, tinerii isi aleg specialitatile. Daca nu vor fi admisi, in etapa a doua, vor aplica dosarele la ceea ce a mai ramas, fapt care nu prea i-a aranjat pe unii.


“Vreau neurologie. Daca nu-mi va reusi, voi incerca anul viitor."

 Tinerii vor putea depunde cererile pentru concursul de admitere pana pe 29 septembrie.