Bussinesmanii care incalca grav legea sa fie pusi dupa gratii doar in cazuri exceptionale. Autoritatile vor in schimb sa scoata bani de la cei care au fost prinsi pe picior gresit, astfel incat la inchisoare sa se recurga in cel mai rau caz. Asa cred responsabilii ca vor mai slabi din presiunea de care se plang oamenii de afaceri. Despre aceasta initiativa a Ministerului Justitiei a anuntat astazi Partidul Democrat.

Publicat:10.10.2017, 16:57

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: “Am fost sesizati ca in cazul in care exista o incalcare, se fac perchezitii, se ridica acte, utilaje. Activitatea companiei este blocata, pana se clarifica lucrurile are de suferit agentul economic. Si legislatia nu prevede mecanismul de remediere pentru acel agent care recunoaste vina sa achite prejudiciilor.“

 Documentul prevede ca in timpul perchezitiilor, oamenii legii sa ridice actele xeroxate, dar nu in original. Bunurile luate ar urma sa fie restituite in termen de 3 zile pentru a nu perturba activitatea companiei. Termenul ar putea fi extins la 20 de zile, la solicitarea procurorului.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: “Sa dam posibilitate sa achite toate prejudiciile statului si doar daca recidiveaza, doar in cazuri extreme si exista pericol pentru ordin public, atunci sa existe o sanctiune privativa de libertate./ In rest doar sanctiuni financiare.”

 Ministerul Justitiei sustine ca proiectul va fi supus dezbaterilor publice, dupa ce vor fi puse la punct toate detaliile. Contactat de PRO TV, directorul executiv al Asociatiei Bussinesului European ne-a spus ca nu poate oferi un comentariu, intrucat nu a vazut inca proiectul. Intr-un studiu recent facut la comanda IDIS VIITORUL se arata ca moldovenii se tem sa-si deschida afaceri pentru ca statul le-ar pune bete in roate.