Google+

Caritate cu neclaritate. Un site de caritate de la noi colecteaza bani din donatii si trimite copii bolnavi in Turcia la operatii fictive, se arata intr-o investigatie Rise Moldova. Este o inscenare, spun coordonatorii platformei - VIDEO

Caritate cu multe semne de intrebare. Ziaristii de la Rise Moldova au publicat astazi o investigatie in care sustin ca site-ul caritate.md se foloseste de unii copii bolnavi pentru a colecta bani. Operatiile promise la o clinica din Turcia sunt, insa, doar simulate. Site-ul vizat a reactionat, publicand poza jurnalistei si precizand ca investigatia este o inscenare.

 Investigatia publicata astazi incepe prin prezentarea a doua cazuri trase la indigo.  Ana, mama unei fetite care a avut nevoie urgent de o operatie la inima in vara anului in 2016, povesteste ca nu avea bani au apelat la caritate.md, iar intr-o saptamana, reprezentatii fondului de binefacere au vizitat-o acasa si i-a adus produse alimentare.

 

“Eu cand am intrebat cat costa operatia, Domnul Ali mi-a spus 26 de mii, doamna 10 mii, domnul Beschieru 14 mii. Eu am spus ca nu am asa bani, dar mi-a spus sa stau linistita ca ei vor achita tot.”

 

 Cazul fiicei sale a fost plasat pe caritate.md, iar oamenii au donat peste 12 mii de euro. La scurt timp copila a fost dusa la o clinica din Istanbul, acolo unde a fost operata, iar peste doua zile externata, fara nici un act despre tratamentul care i-a fost acordat, spune femeia.

 

“Nici pana astazi nu stiu cat a costat opratia, cat a costat, cat s-a adunat.”

 

Pe pagina caritate.md a fost facut publica o factura in care este indicat ca operatia a costat in jur de 12 mii de euro, coordonatoarea fondului vorbeste despre 17 mii de euro si explica ca diferenta este o reducere din partea clinicii, lucru care nu a putut fi reflectat in factura. Peste cateva luni de la interventie mama spune ca fiicei sale i s-a facut rau, iar cand a mers la medicii din Moldova i s-a spus ca situatia este neschimabata. 

 

In 2016 Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii a deschis un dosar penal pe acest caz. Jurnalista Rise, Liuba Sevciuc spune ca de la aceste doua cazuri a si pornit investigatia sa. Procurorul Vitalie Busuioc ne-a confirmat ca a fost deschisa o ancheta pe acest caz si ca se lucreaza.

 

Vitalie BUSUIOC, PROCOROR PCCOCS: “Noi asteptam raspuns si de la colegii din Turcia, dar am zis sa nu publice cazul ca ne-a pus in dificultate acheta.”

 

 Astfel, ar fi vorba despre doi reprezentati ai firmei din Turcia, care ar fi identificat copii bolnavi din Moldova si, folosindu-se de platforma online ar fi colectat bani pentru operatie. In realitate, insa, interventiile nu ar fi avut loc. 

 

“Indetifica minori grav bolnavi le fac publica povestea, si aduna impunatoare sume de bani. Ulterior beneficiarii sunt indrumati la clinica din Turcia unde medicii simuleaza  interventiile chirurgicale.” 

 

 Cei doi reprezentanti ai clinici din Turcia sunt o moldoveanca si sotul ei turc. In investigatie este prezentata o secventa dintr-un apel telefonic unde cei doi soti discuta cati banii ii revin unei asa-zise Svetlana.

 

“Cat ii dam, cinci? - Numai din banii de la clientii din Moldova.”

 

 Totodata jurnalista Rise Moldova spune ca tot proiectul este conturat ca o afacere, cu salarii si comisioane. Coordonatorii platformei, caritate.md, Svetlana Sainus si Dumitru Beschieru ar avea salarii de 500 de euro lunar, bani achitati neoficial de catre Alexandru Rusnac, fondatorul fundatiei de caritate Sfantul Gheorghe. 

 

Liuba SEVCIUC, JURNALIST RISE: “M-au vizitat inainte de aceasta si mi-au spus ca sunt remunerati.”

 

 Cu o zi inainte de a fi publicata investigatia pe rise.md a aparut un trailer. Imediat dupa asta, pe caritate.md a fost publicata poza si numele jurnalistei care a realizat investigatia, mentionandu-se ca “Ii cerem ei ajutor!” Liuba Sevciuc spune ca aceasta a fost un mod de a o intimida, pentru ca s-a pus presiune asupra ei sa nu publice materialul.

 

Liuba SEVCIUC, JURNALIST RISE: “A fost inainte de publicare a materialului, este o metoda de a ma opri.”

 

 Astazi, Svetlana Sainsus nu ne-a raspuns la telefon. Aceasta a postat pe facebook un mesaj in care dezminte informatiile aparute in investigatie, calificand totul un show si precizand ca asa se intampla cand nu esti ascultatoare in Moldova. 

 

Dumitru BESCHIERU, COORDONATOR CARITATE.MD: “Totul e doar o inscenare, vom ataca in judecata.”

Fondatorii platformei caritate.md au anuntat ca vor organiza maine o conferinta de presa. Totodata, Svetlana Sainsus  spune ca jurnalista de la Rise i-ar fi cerut 20 de mii de euro pentru a nu publica investigatia. Rise neaga aceste insulte si anunta ca va depune o plangere la Procuratura Generala. ONG-urile de media condamna actiunile de intimidare a jurnalistei RISE Moldova si cer MAI sa se autosesizeze pe marginea acestui caz. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn