In comuna Dragalina din judetul Calarasi din Romania, oamenii incearca sa repare daunele serioase provocate marti de o tornada. 16 case au fost avariate in doar cateva minute.

Publicat:01.05.2019, 18:47

Miercuri, vremea s-a indreptat in comuna Dragalina. S-a mai domolit si vantul, insa oamenii nu au uitat cosmarul prin care au trecut marti.

Acoperisurile mai multor gospodarii au fost smulse de vant, insa proprietarii au reusit sa mai limiteze pagubele.

Ploaia care a cazut dupa trecerea tornadei a afectat puternic una dintre gopodarii. Oamenii s-au mobilizat imediat, insa, si miercuri au trecut pe la toate casele afectate si au dat o mana de ajutor. Multe dintre acestea au fost deja reparate cu ajutor din partea primariei satului Constantin Brancoveanu.

Vartejul a ravasit tiglele de pe locuinte, a doborat copaci si a facut prapad in gospodarii.

Tornada a lovit solul in jurul orei 17.45, in zona localitatii Dragalina, din Calarasi, si in doar cateva minute a nimicit totul in calea sa

Catalin Ionita:“Se aude zici ca e sfarsitul lumii, uite cum arata cerul!”

Acoperisurile locuintelor care s-au aflat in calea vartejului au fost spulberate si mai mult copaci au fost doborati. Si alimentarea cu energie electrica a fost afecatata in unele locuinte.

Localnic: “Mi-a luat tigla de pe casa si la anexe si la tot”.

Localnica: “Am vazut norul ala ca vine prima data de aici si au inceput sa zboare table, tigle, toate am vazut si noi in fata casei, ne aparam unii pe altii. M-am umflat de plans. Daca Dumnezeu ne-a dat-o, am primit-o”.

Satenii au fost socati si spun ca nu au mai vazut niciodata un astfel de fenomen.

Localnicii asteapta ajutor din partea autoritatilor pentru a-si reface locuintele.

Localnic: “Va dati seama, dupa o viata muncita sa ramana fara acoperis si cum se anunta si precipitatii in urmatoarele zile asteptam ajutoare din partea autoritatilor”.

Cei afectati si-au acoperit casele cu prelate si folii ca sa poata dormi pe timpul noptii. Unii au mers la rude sau la prieteni.

Stanciu Marian Gabriel, primar Dragalina: “Cand am vazut acel vartej mare ca se indreapta catre satul Constantin Brancoveanu, ne-au trecut fiorii. Numai in filme vedem asa ceva. Furtuna a afectat un numar de 16 gospodaii, acoperisul unor case in proportie de 100%, unele in proportie de 30%”.

Tornada a afectat si circulatia

Tornada s-a revarsat si pe sosea. 39 de pasageri au trecut prin clipe de groaza in momentul in care autocarul in care se aflau a fost scos de pe sosea si s-a rasturnat pe camp. Din fericire, oamenii sunt in afara oricarui pericol.

Stefan-Ovidiu Tataranu, purtator de cuvant ISU Calarasi: ”Patru au avut nevoie de ingrijiri medicale si patru foarte subtire, toti au ajuns la unitatea de primiri urgente a spitalului judetean Slobozia. Sunt in afara oricarui pericol.”

Dupa cateva ore de la dezastru, autocarul avariat a fost scos de pe camp. A fost nevoie de un tractor puternic, cu senile, mai ales ca ploaia a ingreunat misiunea echipelor de interventie.

Vantul puternic a rasturnat in afara partii carosabile si un TIR, care nu era incarcat cu marfa. Din fericire nimeni nu a fost ranit.

Tornada de la Drajna a fost de o violenta iesita din comun, pentru ca frontul atmosferic rece care a patruns in Romania s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald, de la sol. Incalzirea globala ar fi cauza acestor fenomene extreme, spun specialistii.