La examenele de la universitatea de medicina, profesorul a fost scos din schema. Acesta nu va mai sta cu pixul in mana ca sa verifice lucrarile. Toata munca sa a fost preluata de"¦ calculator. La sesiunea de iarna din acest an, studentii sunt pusi in fata unor reguli noi.

Publicat:23.02.2018, 19:33


Aceste imagini nu sunt din timpul controalelor de la frontiera. Asa, mai nou, intra studentii de la medicina in sala de examen. Ulterior, acestia se pomenesc nu in fata profesorului, ci a calculatorului.

Igor CEMORTAN, VICE-DECAN, FACULTATEA MEDICINA 2: “Fiecare student intra in contul sau personal utilizand un cod si deschide programul de evaluare. Testul poate fi accesat doar din sala de calculatoare.” 

 Timpul este contabilizat secunda cu secunda.  Pentru fiecare intrebare, studentul are la dispozitie nici mai mult, nici mai putin decat un minut. In cazul in care nu stie raspunsul, este invitat sa treaca la urmatoarea intrebare, dar poate sa revina ulterior. Testul contine, in total, 50 de intrebari, acestea fiind de doua tipuri.

Igor CEMORTAN, VICE-DECAN, FACULTATEA MEDICINA 2: “Teste de tipul compliment simplu unde exista o singura varianta de raspuns corect din cinci optiuni si test de tip compliment multiplu unde sunt de la doua la patru raspunsuri corecte, iar studentul nu cunoaste cate exact.“

 In timp ce studentii suntin testul, profesorii ii supravegheaza dintr-o sala speciala cu ajutorul unor dispozitive digitale.

Igor CEMORTAN, VICE-DECAN, FACULTATEA MEDICINA 2: “Ne aflam intr-o camera supraveghere cadrele didactice supravegheaza desfasurarea examenelor. Sunt o serie de supraveghetori non-specialisti in domeniu ca sa nu intervina in desfasurarea examenului. Daca banuiesti nereguli poate mari o anumita imagine ca sa vada sau chiar sa a auda ce se intampla acolo. Daca incercarea se confirma stundetul este eliminat de la examen.”


Dupa ce expira cele 50 de minute, nota apare automat pe ecran.

“Ii da fiecarui student destul timp ca sa gandeasca, sa analizeze fiecare optiune si sa aleaga. Pe langa asta, evaluarea e mult mai corecta.”

“Nu e nimic neobisnuit. Am prieteni care invata in colegii din America si au acelasi sistem.“

“In India majoritatea examenelor sunt in scris, mai putine la computer.“

Profesorii spun ca aceasta metoda ii face pe stundeti mai responsabili, mai ales ca oricum n-au cui cere mila daca nu stiu materia.

Igor CEMORTAN, VICE-DECAN, FACULTATEA MEDICINA 2: “Studentii stiu ca au de dat un examen fata in fata cu calculatorul. De aceea trebuie sa cunoasca materia. Nu poate sa roage ca profesorul sa intervin cumva sa modifice nota.” 

 Acest timp de examen este sustinut doar de studentii din primii ani de studii, ceilalti sunt pusi in fata vechilor metode, deocamdata.