Google+

Magistrata CSJ, acuzata de PPDA ca ar fi incalcat legea cand a examinat cererea de recuzare in dosarul alegerilor, a plecat din sistem - Ziarul de Garda

Parlamentul a accepat la 12 iulie demisia Iulianei Oprea din functia de magistrat la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Se intampla la o zi dupa ce liderul PPDA, Andrei Nastase a adresat la CSJ o cerere de revizuire in dosarul alegerilor locale noi, pe motiv ca Iuliana Oprea, desi a atins plafonul de varsta de 65 de ani inca in aprilie curent, a participat la examinarea cererii de recuzare a completului de la CSJ care a mentinut invalidarea mandatului sau de primar, scrie ZdG.md.

 

Mandatul de judecător la Curtea Supremă de Justiţie al Iulianei Oprea a expirat la 18 aprilie curent. Cu o zi mai devreme, 17 aprilie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea sa de demisie, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, însă a hotărât prelungirea mandatului acesteia până la numirea în funcţie a unui nou judecător de către Parlamentul R. Moldova.

 

Respectiv, la 25 iunie curent, Iuliana Oprea, alături de Tatiana Vieru şi Maria Ghervas, a făcut parte din completul de judecată care a respins cererea lui Andrei Năstase privind recuzarea magistraţilor CSJ pe masa cărora a ajuns dosarul alegerilor locale noi.

 

Pe fundalul protestelor din faţa CSJ, la 25 iunie, completul din care a făcut parte şi Iuliana Oprea a respins cererea de recuzare a lui Ion Druţă, Luiza Gafton şi Victor Burduh, cei care câteva ore mai târziu au menţinut decizia privind invalidarea rezultatelor scrutinului câştigat de liderul PPDA.

 

Chiar dacă până la acea dată Parlamentul nu a numit în funcţie la CSJ un alt judecător în locul Iulianei Oprea, la 26 iunie, preşedintele CSM, Victor Micu, a remis Parlamentului hotărârea din 17 aprilie privind demisia Iulianei Oprea.

 

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei din 12 iulie a Parlamentului, iar preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, a prezentat raportul privind aprobarea demisiei acesteia din sistem.

 

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a întrebat-o pe şefa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Raisa Apolschii, cum este posibil să fie acceptată demisia judecătoarei care a încălcat legislaţia, deoarece a continuat să activeze ăn funcţia de magistrat aproape trei luni după ce a atins plafonul de vârstă, de 65 de ani.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn