Dupa ce aseara mii de oameni au stat in zadar ore intregi la coada si nu au mai votat, astazi indiganti mii de alegatori au semnat o petitie in care cer anularea alegerilor prezidentiale. Prea mult nereguli au fost, cred ei. Neregulile nu se opresc aici. Dimineata, pe internet au aparut cifere incurcate din procesele verbale si site-ul CEC-ului.

Publicat:14.11.2016, 14:57


Aceste imagini au fost filmate aseara la o sectie de votare din Marea Britanie. Coada s-a intins pe zeci de metri. Desi era tarziu, oamenii refuzau sa plece. Aceeasi situatia a fost la multe alte sectii, din Italia, Franta, Romania. La Verona indignarea a fost mare, oamenii au stat ore intregi la usile sectiei de votare, insa in zadar. Nu mai erau buletine de vot.

Potrivit observatorilor de la Promo-Lex, in total in 11 sectii de votare din strainatate nu au ajuns buletine de vot. Nereguli au fost multe. O femeie din satul Sanatuca, Floresti, care de cateva luni se afla in Statele Unite a mers sa voteze insa acolo a descoperit. Astfel, de greseli au fost inregistrate si in alte sectii de votare.

De dimineata, pe internet au aparut fotografii  ale proceselor verbale, care aratau alte cifre, decat datele de la CEC. Mai exact, rezultatele celor doi candidati erau inversate. Asa s-a intamplat in trei sectii de votare, una din Leuseni, alta in satul Copceac, raionul Stefan-Voda si la un birou electoral din Nisporeni. Desi cifrele din procesele verbale erau in favoarea Maiei Sandu pe site-ului CEC-ului era invers.

Intr-un comunicat Comisia Electorala Centrala a anuntat ca datele de pe sistemul informational sunt preliminare si ca rezultatle finale vor maine, cand vor fi primite toate procesele verbale. Chiar si asa nemultumiti peste 22 de mii de oameni au semnat o petitie on-line in care cer anularea alegerilor prezidentiale si organizarea unui scrutin nou.

Pe de alta parte, desi au observat un sir de incalcari observatori Promo-Lex spun ca nu exista temei ca alegerile sa fie anulate. In total dupa scrutinul de ieri au fost depuse peste 3601 de contestatii, dintre care 569 au venit de peste hotare.