Google+

Ministerul Educatiei: volumul temelor pentru acasa nu trebuie sa depaseasca 1/3 din volumul sarcinilor din clasa

Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii expune pentru consultari publice Instructiunea metodica privind managementul temelor pentru acasa in invatamantul primar, gimnazial si liceal. Volumul temelor pentru acasa pentru fiecare disciplina scolara nu trebuie sa depaseasca, de regula, 1/3 din volumul sarcinilor realizate in clasa, pe parcursul lectiei. Instructiunea interzice impunerea elevului sa foloseasca suporturi didactice de alternativa daca acesta nu are acces gratuit la aceste surse, transmite IPN.

 

În perioada de vacanţă, după probele de evaluare şi în zilele de activităţi transdiciplinare, nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, nu se admite utilizarea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare şi grad înalt de complexitate, exerciţii repetitive, teme necunoscute şi neexersate în clasă.

 

Se recomandă ca temele să aibă caracter practic-aplicativ, legate de viaţa reală (proiecte, machete), respectându-se preferinţele şi interesele elevilor. Temele pentru acasă trebuie să ofere elevului oportunităţi de a exersa abilităţile şi de a aplica principiile cognitive. Acestea sunt orientate spre explorarea zonelor de interes ale elevilor, conform principiilor şcolii prietenoase copilului.

 

În ciclul primar, timpul alocat temelor nu va depăşi 45-60 de minute zilnic sau cinci ore săptămânal. Pentru clasele a V-VI-a – o oră şi jumătate zilnic, iar pentru clasele a VII-IX-a – două ore.  În ciclul liceal, timpul estimat zilnic realizării temei pentru acasă nu va depăşi două ore şi jumătate, iar volumul săptămânal – 12,5 ore.

 

Prezenta instrucţiune metodică urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2018.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn