Primaria Chisinau mareste cateva taxe pentru agentii economici. Functionarii, care au votat astazi bugetul pentru 2019, spun ca in felul acesta vor sa adune mai multi bani. Documentul prevede venituri de aproape patru miliarde lei si un deficit de peste 300 de miloane. Autoritatile planifica sa repare cateva gradinite, sa cumpere 10 troleibuze si sa duca pana la capat cateva proiecte incepute deja.

Publicat:19.12.2018, 14:39

Din 2019, pretul pentru amplasarea publicitatii in capitala se majoreaza de la 500 la 700 de lei per metru patrat. In acelasi timp brandurile care utilizeaza sintagama “Chisinau” vor plati municipalitatii cu 60 de procente mai mult, ceea ce inseamna 0,25 la suta din vanzari.

Incepand cu anul viitor si cei care presteaza servicii de schimb valutar vor plati intre 10 si 15 mii de lei anual, lucru care pana acum nu se intampla. Si pentru proprietarii bunurilor aflate pe terenuri municipale au fost majorate taxele.

In asa mod functionari spun ca vor majora veniturile. Asta in conditiile in care bugetul din 2019 prevede cheltuieli de 4,2 miliarde de lei, venituri in suma de 3,9 miliarde, iar deficitul este de 323 de miloane.

Deficitul ar urma sa fie acoperit din imprumuturi dar si din taxele incasate de primarie de la vanzarea apartamentelor. Pentru anul viitor au fost majorate bugetele  pentru domeniul educatiei, transport, cai de comunicatie dar si spatii verzi.

Astfel vor fi reparate mai multe institutii de invatamant, vor fi cumparate 10 troleibuze noi si se va investi in iluminatul public. Nu este prevezuta si repatia strazilor, decat a celor pe care lucrarile au fost incepute in acest an. 

In 2019 va demara proiectul de tichetare elctronica. Luat la rost de consilieri din cauza ca lucrurile au tot stat pe loc pana acum in ceea ce priveste cele 50 de autobuze care urmau sa ajunga in capitala, seful directiei a spus ca pana la urma, va fi cumparat un numar de autobuze pentru care vor ajunge cei 80 de miloane de lei alocati.

Desi consilierii au votat bugetul, si s-au aplaudat intre ei, unii au criticat proiectul si felul in care sunt impartiti banii.

Ruslan Codreanu va trebui sa prezinte in luna  aprilie executarea bugetului pentru primele luni ale anului si un plan privind cheltuielele  ulterioare.