Nici nu a trecut bine primul val de ninsori ca pe sosele au aparut in locul troienelor alte capcane. La jumatate de iarna, Chisinau este deja plin de gropi iar soferii se plang ca sunt nevoiti sa lase mii de lei in service-uri. Cei de la Directia Transport spun ca intervin in fiecare zi.

Publicat:24.01.2018, 20:24


Zapada, gerul si interventia autospecialelor cu antiderapant au ciuruit aproape toate drumurile din Chisinau, iar soferii au nevoie de nervi de otel si multa atentie pentru a evita capcanele de pe strazi.

Sabina HIRIANOV, REPORTER PRO TV: “O plimbare pe strada Columna face toti banii, daca nu reusesti sa eviti gropile, practic inevitabile, car sunt epste tot. Daca pana acum politistii ne-au tot recomandat sa ne echipam corespunzator pentru iarna, acum companiile de asigurari ne indeamna sa evitam craterele de pe strazi, deoarece tot mai multi soferi cer despagubiri dupa ce si-au avariat masinele in gropi..”

 Numarul acestora crescut cu 7 la suta potrivit companiilor de asigurari. Soferii se plang ca vehiculele practic li se rup in doua cand trec prin craterele de pe strazile capitalei.

“Foarte multe gropi si nu se face nimic. Totul sub masina se strica.”

“La noi, nu inteleg de ce se repara drumurile cand este frig sau cand ploua. Ultima oara pentru reparatie am platit cinci mii de lei.”

“Sunt gropi, cum altfel. Mai incerci sa eviti gropile, sa nu le observi. Nu le observi, nimeresti cu masina.”

“Drumurile sunt stricate complet. Este foarte dificil de condus, poti face accident.”

Periculoase sunt si gropile care au aparut langa gurile de canal. Pe strada Petricani, care a fost reparata acum cativa ani soferii  incearca sa le evite cu greu. Pe strada Cojocarilor din centrul capitalei, gropile sunt mari si adanci si sunt practic una langa alta, incat este greu sa mai zaresti o bucata de asfalt intacta. Soferii spun ca dupa topirea zapezii numarul capcanelor de pe carosabil a crescut. Cei de la Directia Transport sustin insa ca inca nu au facut inventarierea gropilor, dar promit ca intervin. Folosesc asfatul retezat de pe alte strazi.

Vitalie BUTUCEL, SEF INTERIMAR DIRECTIA TRANSPORT, CHISINAU: “Dupa care vom aplica asfalt fierbinte, de asfalt conform standartelor si are o rezistenta mai mare.”

 Pe acesti drumari i-am surprins pe strada Iacob Hancu.

“- Cate gropi ati plombat astazi? - Am plombat cateva. - Si sunt mai multe fata de anul trecut? - Nu, mai putine.”

 Daca soferii aduc dovezi care sa ateste ca si-au avariat autoturismele din cauza infrastructurii rutiere, atunci pot sa-si recupereze banii pe care ii platesc pentru reparatii. Directia Transport spune ca anul trecut mai multi soferi s-au plans in instanta si au cerut despagubiri.

Procesele inca dureaza. Pentru acest an in bugetl municipal au fost alocate 78 de milioane de lei pentru intretinerea drumurilor din capitala. Totodata la primavara strada 31 august, Ion Creanga, Tighina si Alexandru cel Bun vor intra in santier.