Robotica, ingineria software si securitatea cibernetica sunt noile specialitati ale Universitatii Tehnice. Institutia vrea sa fie in pas cu ultimele tehnologii si pune la bataie noi materii pentru studenti. Alte cursuri, in schimb, au fost comasate, iar procedura de admitere - simplificata. In cazul celorlalte universitati, curricula ramane aceeasi.

Publicat:12.07.2017, 13:14

Intr-o lume a calculatoarelor si a erei digitale, Universitatea Tehnica din capitala  propune studentilor profesiile viitorului. Inginerii vor, mai cu seama, specialisti in robotica.

Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “Nu putem astazi sa ne imaginam o facilitate de procedura, in care robotii sa nu fie utilizati intr-o anumita masura. Tot ce tine de roboti, programare de roboti, conceperea, functionarea, mentenanta.” 

“Ceva care mereu este in continua schimbare si este actual.”

“E un lucru bun ca sa primesti mai multe certificari in tara noastra.”


Pentru asta urmeaza sa fie amenajate laboratoare moderne, pe cand profesorii raman aceeasi.


Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “E un program care vin sa acopere domenii precum automatizare, programare, internetul lucrurilor, robotica, mecanica, electronica.”

 
O noua optiune este ingineria software, ceea ce ar insemna managmentul programelor pe calculator.

Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: Ei vor fi arhitecti ai sistemelor informationale. Cei care creeaza sistemul informational, il concep, il implementeaza, sunt dezvoltatori, cu alte cuvinte sunt gata sa fie chiar si manageri de proiect in industria IT.”

 
In perspectiva, Moldova ar avea nevoie si de profesionisti care sa aiba grija de retelele de comunicare. Securitatea cibernetica e un alt curs ce-si propune sa ademeneasca tineri.

Viorel BOSTAN, RECTOR UTM: “Sa asigure economia nationala cu specialisti bine pregatiti pentru a asigura nivelul de securitate pe retea.”

Pentru admiterea in anul de studii 2017-2018, conducerea universitatii a lansat o aplicatie online pentru inregistrarea prealabila a candidatilor.

O noua materie va aparea si la Universitatea de Medicina. Este vorba de optometrie, care investigheaza primele simptome ale problemelor de vedere. In ceea ce tine de USM, ULIM si ASEM, domeniile raman aceleasi. Admiterea in Universitati incepe pe 24 iulie.