A refuzat sa vina la inmormantarea mamei pentru ca si-a botezat fiica la biserica din satul vecin. Asa ar fi procedat preotul din satul Raciula, Calarasi, spun rudele unei femei. Pana la urma acesta s-ar fi razgandit. Satenii se plang ca parohul bisericii cere taxe prea mari. Pe el nu am reusit sa-l gasim ca sa aflam parerea sa.

Publicat:29.11.2018, 14:10

Femeia de 54 de ani a murit acum doua zile. Ieri, rudele acesteia au mers la preotul din sat pentru a se intelege in privinta inmormantarii, acesta insa le-ar fi alungat.

” - Preotul ce le-a spus? -Nici nu va apropiati de mine ca eu nu va ingrop mortul. Acesta nu-i preot, dar caine.”

Preotul s-ar fi suparat pentru ca fiica decedatei si-a botezat copilul in satul vecin. Pentru a oficia slujba de pomenire, omul bisericii ar fi pus niste conditii.

”A spus ca mergeti acolo unde ati botezat. I-a spus, vina si o sa scrim in carte si plateste botezul aici si o ingropam pe mama.” 

”Nora mea s-a dus la Frumoasa si a botezat pentru ca el bani mai multi vrea.” 

Satenii sustin ca preotul ar fi agresiv, ar consuma alcool si chiar ar injura.

”Nu se poarta frumos. -Consuma alcool? -Da, el si aseara era.” 

Oamenii din localitate se plang ca preotul ar avea taxe care ii jupoaie de bani. Pentru o inmormantare acesta ar cere 900 de lei, pe cand in satul vecin taxa e de 500.

”La Balijini nu stropeste. Doar atat spune, banul si dolarul. -Cat cere pentru un botez? -Un botez este 900 de lei si 55 de cumetru. Eu am botezat la Frumoasa, acolo e 500 de lei si 30 e de cumetru.” 

La cei saraci, insa, preotul ar deschide usa rar, sau chiar deloc.

”Cand ma duc la rugaciune, imi spune sa ii dau 200 de lei si o gaina. ”El se duce unde ii pune in buzunar. Se supara ca nu ne ducem aici, dar e foarte scump. ”De ce pleaca doar la acestia care sunt bogati si nu trece si pe la noi.” 

”El slujeste, de aici scoate telefonul si vorbeste. El nu crede omul ca nu are, daca e taxa si gata. La cele care citesc 100, nu 50, dar suta. -Deci la mort trebuie sa dai si la cele care canta? -Da.” 

Puratorul de cuvant de la Episcopia de Ungheni si Nisporeni a refuzat sa comenteze cazul si a spus ca va veni cu un raspuns doar daca oamenii vor depune o plangere.

Vadim COROSTINSCHI, SERVICIUL RELATII CU PRESA, EPISCOPIA DE UNGHENI SI NISPORENI-”Oamenii trebuie sa se adreseze la Episcopie cu o lamurire in care trece cazul si noi o sa luam masuri. -Puteti sa imi spuneti care e taxa pentru o inmormantare? -Nu pot sa va spun, estepusa de consiliu parohial. -Considerati ca taxa de 900 de lei este… -Nu pot sa ma pronunt.” 

De ieri si pana azi preotul Nicoale Mutu s-a razgandit si a promis ca va veni la inmormantare, spun rudele. Pe el nu l-am gasit acasa si nici la telefon ca sa comenteze acuzatiile.

Pe Twitter-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!