O gradinita eco, la Calarasi. Cladirea ridicata de la zero, dupa un proiect si din fonduri germane va economisi anual aproape 90 la suta din consumul de energie, cel putin asta spun inginerii care au construit-o. Primul a pasit pragul gradinitei premierul, care a venit la inaugurare.

Publicat:16.06.2017, 13:58


Iarna cald, iar vara racoare - dupa acest principiu a fost construita aceasta gradinita din Calarasi. Inginerii spun ca este o cladire unica in toata regiunea. A fost ridicata din temelie dupa proiectul unor arhitecti germani.

In plus, ferestrele aduse din Austria sunt ermetice, iar cladirea este incalzita cu ajutorul pompelor geotermale. A fost instalat si cazan pe baza de biomasa.  


Expertii spun ca anual se va economisi pana la 90 la suta din consumul de caldura.

Mircea ESANU, DIRECTOR FISM: "Adica pentru cladirea care aproximativ un 1000 de metri patrati se va plati iarna ca pentru un apartament cu trei camere... " 

 
Constructia gradinitei a costat peste un milion de euro, bani donati de guvernul Germaniei. Discursurile oficialilor i-au cam plictisit pe micuti. 
 

Pavel FILIP, PREMIER: "Eu inteleg ca va plictisiti, dar asa suntem noi cei maturi ne place sa ne laudam cu ceea ce facem..." 

Dupa partea oficiala parintii si micutii au facut un tur prin gradinita.

Unor copii atat de mult le-a placut, incat au refuzat sa mearga acasa. 

"Am vazut si televizor, e mai frumos de acasa..."

 
Si educatoarel au ramas incantate de noul loc de munca. Ele spera ca acum cand se vor cheltui mai putini bani pentru caldura, poate vor creste salariile. 


Gradinita va fi frecventata de 100 de copii si va fi deschisa din  iulie.