Google+

O metoda noua de inlaturare a pietrelor la rinichi a fost aplicata astazi la spitalul Sfanta Treime din capitala. Datorita utilajului modern, medicii au reusit o interventie care lasa urme mici - VIDEO

O metoda noua de inlaturare a pietrelor la rinichi a fost aplicata astazi la spitalul Sfanta Treime din capitala. Datorita utilajului modern, medicii au reusit o interventie care lasa urme mici - VIDEO
Embed:

O metoda noua de inlaturare a pietrelor la rinichi a fost aplicata astazi la spitalul Sfanta Treime din capitala. Spre deosebire de operatiile obisnuite de acest gen, datorita utilajului modern, medicii au reusit o interventie care lasa urme mici. Pietrele renale sunt zdrobite in bucatele, iar apoi scoase imediat de chirurg.


Dupa ce a nascut, Svetlanei Scabara i-au aparut pietrele la rinichi, iar medicii i-au spus ca trebuie operata de urgenta, intrucat pietrele i-au blocat un rinichi. 

 

Svetlana SCABARA, PACIENTA: “Pe data de 11 noiembrie am fost operată, iar 14 deja am fost externată. M-am întors la copii. Eu pot să mă mişc, să merg. Nu sunt ţinută la pat. Desigur că este mai bine decât operaţia obişnuită, după care eşti nevoit să stai la pat săptămâni sau luni întregi."

 

Svetlana a reusit sa se recupereze rapid datorita noii metode de inlaturare a pietrelor renale. Operatia a fost realizata in premiera in tara noastra. Noutatea consta in faptul ca medicii introduc in rinichi un aparat special dotat cu o camera video, care permite vizualizarea pe ecran a procesului. In acest fel, specialistii depisteaza usor locul pietrelor.

 

Chirurgul reuseste imediat sa scoata pietrele renale. Totodata, operatia este mai putin agresiva, spun medicii, intrucat necesita o mica incizie, de aproximativ de 1 cm. Pana acum, doctorii erau nevoiti sa faca o taietura in rinichi de aproape 20 de cm, pentru a inlatura pietrele. 3 specialisti au fost pregatiti timp de 1 an pentru aceasta interventie.

 

Interventia care peste hotare este realizata deja mai mult de 20 de ani, in Moldova a fost efctuata pentru prima data. Specialistii spun ca premiera a intarziat din cauza lipsei de utilaj modern. In spitalul Sfanta Treime, dispozitivul a fost cumparat din banii oferiti de guvernul japonez, prin intermediul unui proiect.

 

Asemenea interventii dureaza putin peste o ora, iar pacientii sunt externati peste 2, 3 zile. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn