Odata ce mercurul in termometre coboara, numarul virozelor creste. Asa ca, sub usile medicilor de familie s-au format cozi, iar cei mai afectati, in aceasta perioada, sunt copiii. Chiar si o simpla raceala, netratata la timp, poate duce la complicatii grave, atentioneaza medicii.

Publicat:23.10.2018, 16:03

Veronica Tifan a mers astazi la policlinica impreuna cu fetita sa de doi ani. Spune ca ieri micuta a inceput sa se simta rau, iar astazi are tuse si febra, asa ca nu a mai asteptat si s-a adresat la medicul de familie. 

Veronica TIFAN:Raceala, pe urgenta am venit. Noi suntem primul an la gradinita si de asta credem, mereu in contact cu multi copii.”

 Sub usa medicului de familie am gasit-o si pe aceasta femeie cu fetita sa. A venit la centrul medical de teama ca boala sa nu evolueze.

 Febra, diaree de o zi. Nu stiu am venit direct la medic, sa vedem ce o sa ne spuna.”

 Medicii spun ca de la inceputul lunii, numarul infectiilor respiratorii a crescut cu 20 la suta si atentioneaza ca bolile netratate pot avea consecinte grave.

Tatiana GROSU, MEDIC DE FAMILIE:Mamicile cu copii mici ar trebui sa evite locurile aglomerate sa imbrace copii corespunzator sezonului. Aparitia febrei, secretii nazale, tuse, stranut sunt primele simpome care trebuie deja sa se adreseze la medic,sa nu se trateze de sinestatator.”

 In acelasi timp, potrivit sefului sectiei de supraveghere epidemiologica a gripei din cadrul Agentiei de Sanatate Publica, numarul cazurilor de viroze este cu 5,7 la suta mai mic fata de anul trecut.

Stefan GHEORGHITA, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHEREA GRIPEI, AGENTIA DE SANATATE PUBLICA: Agentia Nationala de Sanatate Publica efectueaza monotorizarea virusii gripali pe intreg teritoriul republicii. Au fost efectuate 50 de investigatii de laborator.”

 Astfel, responsabilii din sanatate sustin ca numarul imbolnavirilor este sub pragul epidemic. Pana acum, cazuri de gripa nu au fost inregistrate.