Pana la patru mii de lei ca sa-si inscrie copilul la gradinita si 800 de euro ca sa-l duca la scoala. Parintii sunt nevoiti sa achite astfel de taxe ilegale, spune primarul interimar al capitalei care afirma ca a primit plangeri anonime. Ruslan Codreanu a cerut responsabililor din educatie sa verifice toate asociatiile parintesti din capitala si sa vina la raport peste o luna.

Publicat:17.12.2018, 15:11

Primarul interimar sustine ca a aflat despre aceasta situatie din plangerile parintilor, pe care le-a primit pe parcursul anului, dar nu este clar de ce informatiile au fost facute publice abia acum. Taxele de inscriere nu trebuie sa fie acceptate, spune Ruslan Codreanu.

Cei de la Directia Educatie Chisinau au la dispozitie o luna ca sa verifice toate asociatiile parintesti si sa vina cu un raport la sedinta primariei. Responsabilii recunosc ca inspectiile nu prea dau rezultate. 

Anterior, parintii ai caror copii frecventau gradinita „Lastaras“ din capitala s-au plans ca au platit mii de lei pentru diferite activitati, care insa nu mai erau desfasurate. Atunci, directoarea institutiei a fost sanctionata. Desi Ruslan Codreanu a vorbit astazi despre scandalul de la Lastaras, prezentandu-l ca un exeplu de solutionare a problemei.

Problema nu a fost rezolvata atunci, iar parintii s-au mai plans ca sunt nevoiti sa achite diferite taxe. In octombrie, fostul sef al asociatiei obstesti „Lastaras“ a fost retinut de CNA, banuit ca ar fi colectat lunar de la parinti peste jumatate de milion de lei.