Google+

Parlament 2019: Problemele de integritate, inlocuite cu fotolii pentru imunitate - ZdG.md

In viitorul Parlament, legile vor fi facute nu doar de un condamnat penal in prima instanta si de alti trei figuranti in raportul Kroll, document in care sunt elucidate circumstantele fraudelor din sistemul bancar, ci si de alti deputati cu iz penal, scrie ZdG.md

 

„Într-un asemenea Parlament va exista o împotrivire puternică promovării unor reforme veritabile, care ar permite decapturarea instituţiilor statului, tragerea la răspundere a marilor corupţi şi menţinerea R. Moldova pe calea europeană”, consideră Ianina Spinei, expertă Transparency International – Moldova.

 

Sâmbătă, 9 martie, Curtea Constituţională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, respectiv, mandatele celor 101 de deputaţi din noul Legislativ. 35 dintre ei vor reprezenta Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), 30 – Partidul Democrat din Moldova (PDM), 26 – Blocul ACUM, format din Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), 7 – Partidul Şor, iar alţi trei vor fi deputaţi independenţi.

 

ZdG a analizat biografia celor 101 aleşi ai poporului şi vă prezintă detalii despre deputaţii care au figurat sau figurează în dosare penale sau care, în trecut, au fost implicaţi în activităţi controversate.

 

PSRM

Grigore Novac

 

 Portalul moldovacurata.md a scris că, în 2011, când era jurist la Fundaţia de binefacere „Soluţia”, Grigore Novac a dobândit un teren public de 0,0390 hectare la Stăuceni. Terenul face parte din cele peste 300 de parcele oferite gratuit în 2010 de către Consiliul Local Stăuceni familiilor nou formate, precum şi celor defavorizate, pentru construcţie de locuinţe.

 

Deschide.md a scris că socialiştii Grigore Novac, Marina Rădvan şi Vladimir Odnostalco ar fi obţinut şi ei terenuri, în urma unor căsătorii fictive. Purtătoarea de cuvânt a CNA a declarat pentru reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat că pe acel caz ar exista un dosar, aflat în fază de urmărire penală. Grigore Novac a negat că ar fi fost căsătorit fictiv.

 

„Această căsătorie fictivă nu a avut loc, asta am declarat nu o singură dată şi repet. A fost un teren obţinut absolut legal. Nu ştiu cine a început epopeea asta. Sunt un om absolut deschis. Acolo a fost un litigiu cu toate terenurile. Bănuiesc că e o cauză dintre administraţia publică locală şi careva reclamanţi, dar eu nu ştiu exact”, a declarat deputatul.

 

Corneliu Furculiţă şi Petru BurdujaCompania „Exclusiv Media”, fondată de Corneliu Furculiţă şi administrată de Petru Burduja, figurează într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie (PA).

 

Aceasta a fost vizată anterior într-o anchetă a jurnaliştilor de la RISE Moldova şi figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporţii deosebit de mari.

 

Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind, între timp, cereri de comisii rogatorii peste hotare, potrivit unui răspuns al Procuraturii Anticorupţie, adresat portalului media-azi.md şi publicat la 1 octombrie 2018.

 

Investigaţia PA a fost pornită după ce, în septembrie 2016, Rise Moldova a scris despre o tranzacţie prin zone offshore, cu implicarea „Exclusiv Media”. Potrivit investigaţiei, această firmă a primit, pe contul său dintr-o bancă din R. Moldova, de la o companie din Bahamas care ar fi conectată la Federaţia Rusă, cu titlu de împrumut, peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.

 

Rise a scris că Petru Burduja a luat, cash, din bancă, timp de câteva luni, 20 de milioane de lei. Atunci, Burduja le-a spus jurnaliştilor că ar fi acţionat legal. Ulterior, „Exclusiv Media” a acţionat în judecată Rise Moldova. Deocamdată nu există o decizie definitivă pe acest caz.


PDM

Vladimir Plahotniuc

 

Oligarhul revine în Parlament după o pauză de trei ani şi jumătate. În ultimii ani, Plahotniuc a fost în prim-planul mai multe acuzaţii şi controverse, fiind învinuit, în special de oponenţii politici, că ar controla activitatea celor mai importante instituţii de stat, inclusiv organele de drept.

 

Deşi în R. Moldova numele său nu a figurat în niciun dosar penal, în ultimii ani, organele de drept din România şi Rusia au anunţat că au avut sau deţin în gestiune cauze penale cu implicarea alesului poporului.

 

În aprilie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România (DIICOT) au deschis o cauză penală pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani, după o plângere depusă de Veaceslav Platon. În vara anului 2018, dosarul a fost transferat în gestiunea organelor de drept din Chişinău.

 

Cu câteva zile înainte de parlamentarele din 24 februarie, Plahotniuc, împreună cu Veaceslav Platon, a fost acuzat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Rusia că ar fi creat un grup criminal prin intermediul căruia au sustras, în 2013-2014, peste 37 de miliarde de ruble din Rusia. În 2017, presa rusă scria că Plahotniuc figura în alt dosar penal, deschis în urma unei plângeri depuse de Renato Usatîi. Şi acel dosar nu a avut o finalitate.

 

Ghenadie Buza


Preşedintele raionului Hânceşti şi al Organizaţiei Teritoriale PDM din localitate a figurat într-un litigiu financiar, pe numele său fiind depuse şi plângeri penale. Moldovacurata.md a scris că, în 2017, acesta a fost acţionat în judecată de către Vasile Bîzdîga, fostul său cuscru, care a cerut Judecătoriei Hânceşti recunoaşterea unei datorii de 15 mii de euro.

 

Bîzdîga a invocat că, la 24 martie 2015, aflându-se într-o parcare împreună cu Buza şi alte persoane, ar fi efectuat o tranzacţie prin care a achitat suma de 15 mii de euro pentru un automobil Mercedes Benz, model E-class, anul producerii 2010, pe care l-a înmatriculat pe numele lui Buza.

 

Vasile Bîzdîga reclama faptul că Buza, pe atunci cuscrul său, s-a obligat să restituie datoria până la 1 septembrie 2015, dar nu şi-a respectat obligaţia. Vasile Bîzdîga s-a adresat şi cu o plângere la Procuratura Buiucani, dar pe 27 mai 2016, procurorii au refuzat să pornească urmărirea penală pe motiv că acele acţiuni ale lui Buza nu întruneau elementele componenţei de infracţiune, escrocherie.

 

Procurorii au ajuns la concluzia că circumstanţele cazului sunt de natură civilă şi că soluţia ar fi exclusiv de competenţa instanţei de judecată. Instanţele i-au respins pretenţiile lui Vasile Bîzdîga. Judecătorii au ajuns la concluzia că nu ar exista probe care să certifice existenţa împrumutului.

 

Alexandru Botnari

 

Primarul de Hânceşti a figurat şi el în mai multe litigii financiare, relatate anterior inclusiv de ZdG. Totodată, Curtea de Conturi a constatat în 2011, potrivit portalului moldovacurata.md, că Botnari a împrumutat pentru folosinţă de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism de lux, Audi Q7, la mâna a doua, contra sumei de 450.000 de lei.

 

Primăria a plătit, în anii 2009-2010, pentru întreţinerea acestei maşini peste 200.000 de lei. Maşina a fost luată iniţial doar pentru folosinţă, iar contabilitatea Primăriei Hânceşti nu ar fi dispus de acte care ar fi justificat tranzacţia.

 

„Ca urmare, cele relatate denotă că Primăria Hânceşti a ascuns faptul că a împrumutat automobilul pentru deservirea primarului ca fiind cheltuieli de amenajare a teritoriului!”, se menţiona în hotărârea Curţii de Conturi. La rândul său, Botnari a explicat că are nevoie de un asemenea autoturism, pe care el însuşi îl conduce, pentru „prestaţie în faţa delegaţiilor străine”.

 

Vladimir Andronachi

 

ZdG a scris anterior că, în 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl lui Vladimir Andronachi – SRL Vladecacom – a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei.

 

Companiei i-a fost aplicată o amendă de 60.000 de lei, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei, doar că statul nu şi-a recuperat banii. Tatăl deputatului democrat ar fi fost implicat şi în altă companie cu activităţi în domeniul comerţului cu metal. Vladimir Andronachi e considerat unul dintre apropiaţii lui Vladimir Plahotniuc, la fel ca şi Constantin Botnari, un alt deputat din noul Legislativ.

 

Grigore Repeşciuc


Primarul de Căuşeni a avut statut de învinuit într-un dosar penal deschis pentru „exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”. Într-o hotărâre a CSJ din 2014, prin care Repeşciuc cerea strămutarea examinării dosarului, de la Judecătoria Căuşeni în altă instanţă, se spune că acesta ar fi fost învinuit de „schimbarea destinaţiei resurselor financiare alocate pentru alimentaţia din grădiniţe”. La 5 februarie 2019, CNA informa portalul moldovacurata.md că primarul de Căuşeni nu are calitate procesuală de bănuit sau de învinuit în vreo cauză penală, aflată în gestiunea instituţiei. „Totodată, vă informăm că, în 2012, Inspectoratul de Poliţie Căuşeni a pornit o cauză penală pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Căuşeni în temeiul art. 332. În 2014, prin ordonanţa procurorului, cauza a fost clasată. Tot în 2012, Procuratura Generală a pornit o cauză penală în temeiul art. 328 pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de factori de decizie ai Primăriei Căuşeni – dosar care, în 2013, a fost expediat, după competenţă, Inspectoratului de Poliţie Căuşeni”, se spune în nota primită de Moldova Curată de la CNA. Dosarul nu a avut însă o finalitate.


Blocul ACUM

Open Dialog cu PAS şi PPDA

 

În ajunul campaniei electorale pentru parlamentarele din 24 februarie 2019, liderii opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au ajuns ţinta unei comisii parlamentare de anchetă „pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „OtwartyDialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova şi a finanţării unor partide politice”.

 

Câteva bilete de avion pentru liderii partidelor de opoziţie din R. Moldova şi „2000 USD transferaţi către o companie din R. Moldova, administrată de persoane afiliate Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr” sunt cele mai importante dovezi acumulate de Comisie, în baza cărora aceasta concluziona că cele mai importante partide din opoziţia extraparlamentară de la Chişinău sunt „finanţate din bani suspecţi”.

 

Maia Sandu a catalogat crearea acestei comisii drept o încercare de a intimida opoziţia în ajunul electoralei. La rândul ei, preşedinta fundaţiei a negat faptul că a finanţat partidele de opoziţie din R. Moldova. Raportul Comisiei a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care a deschis o cauză penală. În prezent, potrivit şefului adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, liderii PAS şi PPDA nu au vreun statut pe dosar şi încă nu au fost audiaţi.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG

 

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagăsiţi imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar şi din lume!  

 

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn