Plasticul ar putea fi scos din uz in cativa ani. Parlamentul European a votat astazi pentru interzicerea articolelor din plastic de unica folosinta. Acest lucru va reduce cu un sfert poluarea mediului, sustin specialistii.

Publicat:25.10.2018, 13:52


Proiectul de lege ce interzice obiectele din plastic de unica folosinta a fost votat in Parlamentul European, cu 571 de voturi pentru si 53 impotriva.   

Ricardo SERRAO SANTOS, MEMBRU IN PARLAMENTUL EUROPEAN: “Eu cred ca este important ca am adoptat aceasta lege. Statele membre au timp sa o adopte. Sper ca o vor face repede si cum se cuvine, pentru ca trebuie sa actionam.“

Deputatii europeni au inclus pe lista plasticului interzis tacamurile si farfuriile de unica folosinta, pungile si recipientele pentru fast-food, paiurile  si chiar betisoarele de bumbac.

Consumul altor articole, pentru care nu exista inca vreo alternativa, va trebui sa fie redus cu cel putin 25 la suta pana in 2025. Printre acestea sunt sticlele din plastic ori recipientele pentru fructe si legume.

Ele vor fi colectate separat si reciclate in proportie de 90 de procente. Totodata, statele membre ale UE vor trebui sa adopte planuri nationale pentru reducerea plasticului. Dupa decizia de astazi a Parlamentului European, urmeaza negocierile cu Comisia Europeana si Consiliul Europei.