Google+

Politistul „campion” la dosare penale, a scapat de inchisoare - Ziarul de Garda

Un politist controversat, despre care ZdG a scris anterior ca figura in mai multe dosare penale si care initial a fost condamnat la inchisoare cu executare, a fost, intr-un final, condamnat la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei de catre judecatorii de la Curtea de Apel Chisinau. Acesta a fost invinuit de abuz de putere in mai multe episoade, scrie ZdG.md.

 

ZdG a scris în luna martie 2017 că Tudor Donos, care deţinea funcţia de şef de post, ofiţer superior de sector al postului de Poliţie Negureni al Sectorului de Poliţie nr.2 din cadrul Inspectoratului de Poliţie Teleneşti a fost condamnat de Judecătoria Orhei cu sediul în Teleneşti la 5 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

 

Doar că acesta nu a ajuns în izolator, plecând din incinta instanţei de judecată cu puţin timp înainte ca escorta să ajungă pentru a-l reţine. „El a fost inculpat în mai multe capete de acuzare, tortură, abuz de putere, exces de putere cu aplicarea armei sau amestecul în exercitarea urmăririi penale. Erau mai multe dosare care au fost comasate”, declara atunci, pentru ZdG, procurorul Constantin Şuşu. 

 

 Tudor Donos, deşi era condamnat, nu a stat nicio zi după gratii.

 

Iniţial, „instanţa de fond a constatat că inculpatul Donos Tudor, fiind numit prin ordinul nr. 138/ef din 12.05.2006 al Ministerului Afacerilor Interne în funcţia de ofiţer operativ de sector al postului de poliţie Scorţeni al CPR Teleneşti şi fiind colaborator al ordinii publice şi-a depăşit în mod vădit limitele drepturilor acordate prin lege şi la 12 martie 2008, aproximativ orele 16.30, pe strada centrală din s. Chiştelniţa, raionul Teleneşti, a iniţiat o ceartă cu consăteanul Furculiţă Ilie, în procesul căreia, a îndreptat intenţionat arma din dotare, pistol PM cu nr. ПТ4736K, apropiind-o de capul lui Furculiţă Ilie, prin ce i-a încălcat considerabil dreptul la integritate fizică şi psihică garantat de Constituţie a Republicii Moldova”.

 

„Tot el, deţinând aceeaşi funcţie, într-o zi nestabilită de organul de urmărire penală, din vara anului 2008, în biroul primarului s. Scorţeni, rnul Teleneşti, intenţionat, fiind în exerciţiul funcţiei, din motivul solicitării de către Ciorba A. a deciziei pe adresarea despre înşelarea lui de către o persoană necunoscută, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă, de la ce victima Ciorba A. a căzut la podea, iar când se afla jos, l-a lovit de mai multe ori cu picioarele peste corp cauzându-i dureri fizice”.

 

„Tot el, fiind numit prin ordinul nr. 460/ef din 20.11.2009 al Ministrului Afacerilor Interne în funcţia de şef de post, ofiţer operativ superior de sector al postului de poliţie Brânzenii Noi al CPR Teleneşti, acţionând în interes personal, urmărind scopul diminuării artificiale a numărului de crime din sectorul său de activitate, folosind situaţia de serviciu, intenţionat nu a consemnat adresarea verbală a cet. Berliba P. din 30.09.2010 despre sustragerea din gospodăria sa din s. Brînzenii Noi, r-nul Teleneşti a bunurilor în sumă de 18.250 lei într-un proces – verbal şi nu a transmis sesizarea pentru înregistrare, dar a decis să tăinuiască de la înregistrare infracţiunea în cauză, prin ce i-a cauzat dreptului ocrotit de lege a lui Berliba P. – accesul la justiţie, daune considerabile, iar imaginea organelor de drept a fost prejudiciată”.

 

Tot Tudor Donos, „la 18 februarie 2011, aproximativ orele 09.30, a pătruns în domiciliul lui Rusu O. unde cu scopul obţinerii informaţiilor despre furtul de bunuri de la unitatea comercială a ÎI „ Stîncaru Ludmila”, i-a demonstrat lui Rusu V. arma din dotare pistol PM cu nr. ПТ4736K şi i-a cerut să iasă din casă. În faţa casei, intenţionat l-a izbit pe Rusu V. de gardul din plasă metalică şi i-a aplicat o lovitură cu pumnul în faţă. Ulterior, i-a adus lui Rusu V. nefondat învinuiri în săvârşirea furtului, i-a cerut explicaţii unde s-a aflat în noaptea de 17 spre 18 februarie 2011 şi să meargă la locul faptei, unde l-a impus să se descalţe pentru a compara urma depistată cu încălţămintea sa. În circumstanţele menţionate, ca rezultat al acţiunilor violente cu caracter de tortură, întreprinse de către Donos Tudor, cetăţeanului Rusu V., i-au fost provocate dureri şi suferinţe puternice fizice şi psihice”.

 

Fiind audiat în şedinţele de judecată, Tudor Donos nu a recunoscut vinovăţia în comiterea faptelor incriminate. Acesta s-a adresat la Curtea de Apel Chişinău, care, în noiembrie 2017, a respins toate apelurile ca fiind nefondate.

 

În aprilie 2018 însă, Curtea Supremă de Justiţie a casat total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 10 noiembrie 2017, în privinţa inculpatului Tudor Donos şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată. „Circumstanţele expuse atestă în mod lucid că ambele instanţe nu au judecat cauza penală în condiţiile legii, deoarece au adoptat hotărâri care nu cuprind motive legale pe care se întemeiază soluţia, motivarea soluţiei contrazicând dispozitivul hotărârilor pronunţate, acesta fiind expus neclar, că instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra tuturor motivelor invocate în apelurile declarate, şi că recursurile de pe rol sunt întemeiate”, argumentau judecătorii de la CSJ, Nicolae Gordilă, Iurie Diaconu, Elena Covalenco, Liliana Catan şi Ion Guzun.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn