Un politist controversat, despre care ZdG a scris anterior ca figura in mai multe dosare penale si care initial a fost condamnat la inchisoare cu executare, a fost, intr-un final, condamnat la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei de catre judecatorii de la Curtea de Apel Chisinau. Acesta a fost invinuit de abuz de putere in mai multe episoade, scrie ZdG.md.

Publicat:17.11.2018, 06:53

ZdG a scris în luna martie 2017 ca Tudor Donos, care detinea functia de sef de post, ofiter superior de sector al postului de Politie Negureni al Sectorului de Politie nr.2 din cadrul Inspectoratului de Politie Telenesti a fost condamnat de Judecatoria Orhei cu sediul în Telenesti la 5 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Doar ca acesta nu a ajuns în izolator, plecând din incinta instantei de judecata cu putin timp înainte ca escorta sa ajunga pentru a-l retine. „El a fost inculpat în mai multe capete de acuzare, tortura, abuz de putere, exces de putere cu aplicarea armei sau amestecul în exercitarea urmaririi penale. Erau mai multe dosare care au fost comasate”, declara atunci, pentru ZdG, procurorul Constantin Susu. 

 Tudor Donos, desi era condamnat, nu a stat nicio zi dupa gratii.

Initial, „instanta de fond a constatat ca inculpatul Donos Tudor, fiind numit prin ordinul nr. 138/ef din 12.05.2006 al Ministerului Afacerilor Interne în functia de ofiter operativ de sector al postului de politie Scorteni al CPR Telenesti si fiind colaborator al ordinii publice si-a depasit în mod vadit limitele drepturilor acordate prin lege si la 12 martie 2008, aproximativ orele 16.30, pe strada centrala din s. Chistelnita, raionul Telenesti, a initiat o cearta cu consateanul Furculita Ilie, în procesul careia, a îndreptat intentionat arma din dotare, pistol PM cu nr. ПТ4736K, apropiind-o de capul lui Furculita Ilie, prin ce i-a încalcat considerabil dreptul la integritate fizica si psihica garantat de Constitutie a Republicii Moldova”.

„Tot el, detinând aceeasi functie, într-o zi nestabilita de organul de urmarire penala, din vara anului 2008, în biroul primarului s. Scorteni, rnul Telenesti, intentionat, fiind în exercitiul functiei, din motivul solicitarii de catre Ciorba A. a deciziei pe adresarea despre înselarea lui de catre o persoana necunoscuta, i-a aplicat o lovitura cu pumnul în fata, de la ce victima Ciorba A. a cazut la podea, iar când se afla jos, l-a lovit de mai multe ori cu picioarele peste corp cauzându-i dureri fizice”.

„Tot el, fiind numit prin ordinul nr. 460/ef din 20.11.2009 al Ministrului Afacerilor Interne în functia de sef de post, ofiter operativ superior de sector al postului de politie Brânzenii Noi al CPR Telenesti, actionând în interes personal, urmarind scopul diminuarii artificiale a numarului de crime din sectorul sau de activitate, folosind situatia de serviciu, intentionat nu a consemnat adresarea verbala a cet. Berliba P. din 30.09.2010 despre sustragerea din gospodaria sa din s. Brînzenii Noi, r-nul Telenesti a bunurilor în suma de 18.250 lei într-un proces – verbal si nu a transmis sesizarea pentru înregistrare, dar a decis sa tainuiasca de la înregistrare infractiunea în cauza, prin ce i-a cauzat dreptului ocrotit de lege a lui Berliba P. – accesul la justitie, daune considerabile, iar imaginea organelor de drept a fost prejudiciata”.

Tot Tudor Donos, „la 18 februarie 2011, aproximativ orele 09.30, a patruns în domiciliul lui Rusu O. unde cu scopul obtinerii informatiilor despre furtul de bunuri de la unitatea comerciala a ÎI „ Stîncaru Ludmila”, i-a demonstrat lui Rusu V. arma din dotare pistol PM cu nr. ПТ4736K si i-a cerut sa iasa din casa. În fata casei, intentionat l-a izbit pe Rusu V. de gardul din plasa metalica si i-a aplicat o lovitura cu pumnul în fata. Ulterior, i-a adus lui Rusu V. nefondat învinuiri în savârsirea furtului, i-a cerut explicatii unde s-a aflat în noaptea de 17 spre 18 februarie 2011 si sa mearga la locul faptei, unde l-a impus sa se descalte pentru a compara urma depistata cu încaltamintea sa. În circumstantele mentionate, ca rezultat al actiunilor violente cu caracter de tortura, întreprinse de catre Donos Tudor, cetateanului Rusu V., i-au fost provocate dureri si suferinte puternice fizice si psihice”.

Fiind audiat în sedintele de judecata, Tudor Donos nu a recunoscut vinovatia în comiterea faptelor incriminate. Acesta s-a adresat la Curtea de Apel Chisinau, care, în noiembrie 2017, a respins toate apelurile ca fiind nefondate.

În aprilie 2018 însa, Curtea Suprema de Justitie a casat total decizia Colegiului penal al Curtii de Apel Chisinau din 10 noiembrie 2017, în privinta inculpatului Tudor Donos si a dispus rejudecarea cauzei de catre aceeasi instanta de apel, în alt complet de judecata. „Circumstantele expuse atesta în mod lucid ca ambele instante nu au judecat cauza penala în conditiile legii, deoarece au adoptat hotarâri care nu cuprind motive legale pe care se întemeiaza solutia, motivarea solutiei contrazicând dispozitivul hotarârilor pronuntate, acesta fiind expus neclar, ca instanta de apel nu s-a pronuntat asupra tuturor motivelor invocate în apelurile declarate, si ca recursurile de pe rol sunt întemeiate”, argumentau judecatorii de la CSJ, Nicolae Gordila, Iurie Diaconu, Elena Covalenco, Liliana Catan si Ion Guzun.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD