Google+

Programul de activitate a gradinitelor din toata tara ar putea fi scurtat: "O problema mare, eu respectiv o sa intarzii la servici” - VIDEO

Programul de activitate a gradinitelor din toata tara ar putea fi scurtat: "O problema mare, eu respectiv o sa intarzii la servici” - VIDEO
Embed:

Programul de activitate a gradinitelor din toata tara ar putea fi scurtat cu doua ore. Propunerea vine de la Ministerul Educatiei care se bazeaza pe un sondaj al Directiei Educatie din Chisinau. Proiectul este la etapa de initiere, iar mai apoi urmeaza sa fie supus consultarilor publice.

 

Studiul facut de Directia Educatie arata ca doar 13 la suta din copii vin la gradinita pana la ora 7.30 si doar 11 procente stau dupa 18:30. Managerii institutiilor spun ca din aceasta categorie fac parte copiii cadrelor didactice din gradinita.

 

”Vin la gradinita de la 7 pana la 7:30 in jur la 5%, pleaca de la gradinita in jur de 6% de la ora 18-18:30. In institutie sunt angajati care au copiii de varsta prescolara, in procentul acesta intra si copiii angajatilor.”

 

Astfel, s-ar propune un program de 10 ore, in locul celor 12 din prezent. Copiii ar putea veni la gradinita la 8 dimineata si sa plece la sase seara. 

 

”Marea majoritate vin de la orele 8 pana 8:30, mai mult de 50%.” 

 

Schimbarile ar reduce din cheltuieli, spun autoritatile. S-ar economisi banii irositi pe cinele pregatite pentru pici, pe care nu prea are cine sa le manance, asa cum acestia sunt deja acasa.

 

“De la 18 pana la 18:30 raman undeva 20% din copii si nu raman la cina. Undeva 65-70% pleaca mai devreme.” 

 

Parerile parintilor referitor la aceasta initiativa sunt impartite. Unii nu sunt de acord pentru ca din cauza noului program ar putea intarzia la munca dimineata.

 

“Chiar nu stiu cum o sa fie. Noi la 8 deja trebuie sa fim la servici. -Ora 8 ar insemna o problema? -Da, o problema mare, eu respectiv o sa intarzii la servici.” 

 

“Stam la 5 minute, pot sa o aduc si la 8:30, daca manaca acasa o aduc si la 9. As fi deacord, chiar si sa muncesc nu e o probleme.” 

 

“-E trecut de 5 si deja il luati? -Da, imi permite serviciul. Sunt parinti care vin la ora 6, sunt parinti care aduc la 7:30. Nu ar fi bine, nu permite timpul.” 

 

 Totusi, managerii gradinitelor spun ca pentru copiii care nu vor putea fi adusi in intervalul acelor zece ore, vor fi create grupe de serviciu, cu salarizare suplimentara. Nu am reusit sa stam de vorba cu responsabilii de la Ministerul educatiei care au elaborata acest proiect de lege.

 

173 de gradinite, sau fiecare a 8-a, din totalul celor 1458 de institutii prescolare din tara activeaza acum in regim de 12 ore. Celelalte sunt deschise 10 ore sau mai putin. 
Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn