Google+

Recomandau pacientilor anumite medicamente, iar pentru asta primeau bani de la farmaciile pe care le favorizau. PA a finalizat urmarirea penale si a transmis dosarele in judecata. Ce risca cei implicati in schema - VIDEO

Recomandau pacientilor anumite medicamente, iar pentru asta primeau bani sau chiar vacante in strainatate de la farmaciile pe care le favorizau. 9 medici din cadrul unor institutii medicale din capitala, implicati intr-o astfel de schema, risca pana la 3 ani de inchisoare. Procuratura Anticoruptie a finalizat urmarirea penala si a transmis dosarul in judecata.


 

Comunicatul emis de CNA: "Aceştia sunt învinuiţi pentru punerea în aplicare a unei scheme coruptibile, prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele. Schema funcţiona în felul următor: reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde pot fi achiziţionate, contrar obligaţiei medicilor de a prescrie doar substanţa activă, şi nu denumirea preparatului. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. În timpul documentării, s-au constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.

 

În cadrul percheziţiilor desfăşurate în februarie curent de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, la unii agenţi de vânzări au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată, au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate recete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută. 

 

Prin urmare, reprezentanţii companiilor farmaceutice şi-au recunoscut vina şi au reparat prejudiciul cauzat (în mărime de 365 900 lei), astfel în privinţa lor se va recurge la procedura specială, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o amendă în mărime de la 650 la 1150 u.c. sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. În privinţa medicilor, 4 din cei 9 învinuiţi şi-au recunoscut vina şi riscă o amendă în mărime de la 550 la 750 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore.

 

În context, dacă instanţa va decide astfel, figuranţii vor suporta cheltuielile de judecată, în mărime de 250 000 lei."

 

VEZI SI: Recomandau pacientilor anumite medicamente, iar pentru asta primeau bani de la farmaciile pe care le favorizau. 12 medici si 8 farmacisti din Chisinau, Cahul si Edinet, retinuti de oamenii legii


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn