Google+

Record pentru Moldova. Fermierii au incheiat recoltarea graului si au tras linie. In Ocnita media la hectare este de 5 tone, in timp ce media pe tara este 3 - VIDEO

Record pentru Moldova. Fermierii au incheiat recoltarea graului si au tras linie. In Ocnita media la hectare este de 5 tone, in timp ce media pe tara este 3 - VIDEO
Embed:

Record pentru Moldova. Fermierii au incheiat recoltarea graului si au tras linie. In Ocnita media la hectare este de 5 tone, in timp ce media pe tara este 3. Este o performanta care nu a mai fost inregistrata in tara noastra de ani buni, iar autoritatile spun ca norocul a batut la usa celor care s-au inarmat cu echipament modern si inovatii.

 

Alexei NUCA, FERMIER OCNITA: "Graul este foarte bun pentru panificatie. Noi cand am vazut roada nu ne venea a crede- 6,1 tone la hectar."

 

 6 tone la hectar inseamna cu peste 2 tone mai mult decat media pe tara. De ani buni, in Moldova nu s-au inregistrat astfel de rezultate. Fermierii au prins la minte si au inceput sa foloseasca inovatiile in domeniu, explica autoritatile.

 

Iurie UŞURELU, VICEMINISTRUL AGRICULTURII: ”Care a reusit sa samene in termeni optimi cu tehnica echipament performant, aceia si au avut rezultate foarte bune.”

 

 Alexei NUCA, FERMIER OCNITA: ”Problema este ca nu avem cadre pentru tehnica moderna.”

 

 Si daca de obicei roada buna aduce preturi mici, fermierii spun ca anul acesta o tona de grau este chiar mai scumpa decat anul trecut.

 

Evghenii CONDRATCHII, FERMIER OCNITA: ”Noi nu am vinde astăzi, desigur, am vrea să facem bani la iarnă, când preţurile vor fi mai mari, dar avem nevoie de bani pentru lucrări mai departe, aşa că suntem nevoiţi să vindem producţia cu 2 lei şi 30 bani.”

 

 Cei de la minister spun ca graul nu se va ieftini, intrucat in 2017 avem mai putin decat in 2016, insa la suprafete mai mari. Au obtinut rezultate mai bune cei care au avut terenuri mai mici. Ocnita a stabilit recordul – 5 tone la hectar.

 

Iurie USURELU, VICEMINISTRUL AGRICULTURII: ”5 tone la hectar nu este limita. Eu optez pt RM cel putin 58-60 centnere la hectar, ar fi media.”

 

 Pe langa Ocnita, si in alte raioane de nord ca Edinet sau Briceni media recoltata este de aproape 5 tone. La polul opus se afla raionul Straseni, cu 2,9 tone la hectar. Potrivit datelor de la minister, dintre cele 300 de mii de hectare semanate cu grau, 200 de mii sunt lucrate cu tehnologie moderna, dintre acestea 40 la suta se afla in nordul tarii.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn