Simbolul Frantei si al crestinismului din intreaga lume, catedrala Notre-Dame din Paris, a fost invaluita de flacari uriase aseara. Un incendiu puternic a cuprins acoperisul si a doborat flesa. Francezii au urmarit cu durere cum focul mistuie cladirea, iar pompierii l-au potolit abia azi dimineata.

Publicat:16.04.2019, 16:01

Aceste imagini au socat o lume intreaga. Flesa, partea cea mai inalta a acoperisului catedralei, care arata ca un con ce atinge 96 de metri si cantareste 750 de tone, a ars ca o torta si s-a prabusit.

Flacarile au cuprins apoi intregul acoperis, distrugand cea mai veche parte a sarpantei care dateaza din secolul al XIII-lea, dar si pe cea mai recenta, construita acum doua sute de ani.

Incendiul a izbucnit aproape de ora 19.00. Catedrala a fost evacuata, iar pompierii au instituit un perimetru urias de securitate. Abia in cursul noptii, dupa o operatiune care a durat mai bine de opt ore, salvatorii au anuntat ca focul este sub control. Azi dimineata acestia au reusit sa stinga flacarile complet. Presa franceza scrie ca un pompier a fost grav ranit in timpul interventiei.

Vestea a zguduit intreaga lume crestina. Iar Parisul a trait momente de durere. Sute de oameni au ingenuncheat, rugandu-se si plangand in fata catedralei, in timp ce focul o transforma in scrum, invaluind-o intr-un fum dens. 

Intre timp, autoritatile pareau neputincioase. Pompierii nu au intervenit cu elicopterele la stingerea focului, lucru care a fost criticat vehement. Ulterior acestia au spus ca daca ar fi procedat asa ar fi afectat grav rezistenta constructiei.

Structura edificiului si o parte din relicve au fost salvate, dar amploarea pagubelor nu este cunoscuta deocamdata.

Tragedia s-a produs in timpul unor lucrari de renovare incepute recent, care urmau sa coste peste zece milioane de euro. Statuile de la baza flesei, au fost coborate saptamana trecuta, pentru a fi si ele reinnoite. Potrivit presei straine, focul a pornit tocmai in zona schelelor ridicate pentru lucrarile de reparatie si s-a extins foarte rapid. Parchetul parizian a deschis o ancheta care urmeaza sa stabileasca circumstantele si cauza incendiului.