Ar putea sa nu mai stati ore in sir la vama. De astazi la patru posturi vamale din tara a fost inaugurat sistemul coridorului rosu si verde. Astfel, cei care nu au bunuri de declarat, nu vor ma fi nevoiti sa astepte la coada de rand cu cei care transporta marfuri ce presupun achitarea taxelor vamale.

Publicat:19.07.2016, 16:13

Cele doua coridoare functioneaza foarte simplu. Daca ai ceva de declarat treci prin coridorul rosu, daca nu prin cel verde.  Desi, acest sistem a fost implementat pentru a reduce cozile la vama, totusi, se vede ca acestea sunt inevitabile. 

“Nu cred ca se va schimba ceva...”

Sa treceti prin coridorul verde va ia doar cateva minute si chiar daca asta presupune ca nu aveti nimic de declarat, totusi nu ve-ti fi scutit de un control rapid din partea vamesilor. 

Unii cred ca nu doar cei care au de declarat sau nu ceva trebuie sa treaca prin coridoare separate. 

“Cetatenii Moldovei si strainii sa fie separati. Eu daca vin la mine acasa sa nu stau rand.”

Daca pana acum sistemul celor doua coridoare era doar la Aeroportul International, de astazi, acesta a inceput sa fie implementat si la un post vamal de la frontiera cu Ucraina si la trei cu Romania.  Asta pentru ca fluxul de pasageri in ultimii doi ani practic s-a dublat, spun cei de la vama. In ultimul timp insa, mai multi oameni nu se plang pe vamesii de la noi, dar pe cei ucraineni, din cauza ca sunt nevoiti sa stea ore in sir in vama.

Potrivit lui Vitalie Vrabie in prezent se poarta negocieri atat cu partea romana, cat si cu cea ucraineana pentru a sincroniza timpul in care se efectueaza controlul la vama. Sistemul coridorului verde si rosu a fost inaugurat la posturile vamale: Sculeni, Giurgiulesti, Leuseni si Tudora.