Google+

Se incalzesc de la o sursa, dar platesc 2 facturi. Locuitorii capitalei care au incalzire autonoma nu scapa de facturile de la Termoelectrica - VIDEO

Se incalzesc de la o sursa, dar platesc 2 facturi. Locuitorii capitalei care au incalzire autonoma nu scapa de facturile de la Termoelectrica - VIDEO
Embed:

Se incalzesc de la o sursa, dar platesc 2 facturi. Este situatia in care se afla cel putin 25 la suta din locuitorii capitalei, care au incalzire autonoma dar nu pot scapa de facturile de la Termoelectrica. Legea ii obliga sa achite 20 la suta din consumul de caldura calculata pentru fiecare metru patrat de locuinta. Oamenii cred ca este prea mult. Mai ales in cazul celor care locuiesc la etajele superioare unde tevile au fost taiate.


“Iată, ţevile sunt demontate, nu am nici una.”


Roza Vladimirova spune ca este nevoita sa achite lunar si factura de la Termoelectrica. Aceasta este chiar mai mare decat cea gazul consumat de centrala autonoma. 

Roza VLADIMIROVA, LOCATARA
”Asta este pentru luna trecută, 118, acum uitaţi-vă cât plătesc eu pentru gaz, aici e 118, iar pentru gaz, 93 de lei. Iar mi-a venit factura, 130, este apartament cu o camera, fără ţevi.”


Ca sa ajunga de la o luna la alta, femeia este nevoita sa se limiteze in toate. 

Roza VLADIMIROVA, LOCATARA
”Mănânc mai mult supe, economisesc deoarece pentru serviciile comunale, cheltui cel puţin o mie de lei. Iată acum vreau să mă deconectez de la internet, nu sunt în stare să-l plătesc.”


Alt bloc, aceleasi probleme. Ala Solonari are incalzire autonoma de mai bine de 10 ani. Femeia se plange ca locuieste singura iar pensia nu-i permite sa achite 2 facturi, una pentru gaz si alta de la Termoelectrica. 


Alla SOLONARI, LOCATARA
“180 de lei, 182, 217. De ce ? Cine face aceste calcule? M-am adresat la Termocom, dar mi-au spus ca acesta este ordinul şi că noi suntem obligaţi.


Femeia are o pensie de 1000 de lei si spune ca abia reuseste sa-si achite facturile.


Alla SOLONARI, LOCATARA
“Nu îmi ajunge nici măcar să-mi achit facturile. Împrumut şi trăiesc din ce am.”


In scara in care locuieste femeia mai sunt vecini care au incalzire autonoma si achiat doua facturi, cum ar fi spre Anatolie Gasev.


Anatolie GASEV, LOCATAR
“Sa fi fost 5 procente cum era, din pensia mica pe care o am imi mai ajungea. Nimeni stie unde se duc acesti bani, pentru ce noi ii platim. In 6 luni se aduna cam 1200 de lei, o pensie de-a mea pe care eu trebuie sa o platesc pentru incalzirea pe care nu o am."

Solicitati de Pro Tv, resposabilii de la intreprinderea municipala de gestionare a fondului locativ spun ca nu pot sa-i ajute pe locatari deoarece asa este legea, desi recunosc ca facturile de la Termoelectrica pentru cei care au incalzire autonoma trebuie calculate individual.


Vadim CIOBU, DIRECTOR IMGFL 15
“In hotararea de Guvern, nu este stipulat ca daca de exemplu persoana are o teava intr-o odaie si in altele nu, trebuie sa plateasca mai putin, este scris concret, 20 la suta pentru toti locatarii care au incalzire autonoma.”


Si reprezentantii Termoelectrica sustin ca nu este de competenta lor sa ia o decizie in acest sens odata ce guvernul a decis sa modifice legea. Hotararea de guvern a fost adoptata in septembrie 2011, pana atunci, consumatorii care au renuntat la incalzirea centralizata achitau doar 5 la suta din consumul de caldura calculat pentru fiecare metru patrat de locuinta. Atunci guvernul si-a motivat decizia prin faptul ca trecerea consumatorilor la incalzire autonoma genereaza pierderi pentru furnizorii de caldura si deregleaza functionarea sistemului intern de termoficare. Peste 26 de mii de apartamente din cele 200 de mii din capitala sunt debransate de la sistemul centralizat de incalzire.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn