Sefa depozitului de valori a filialei din raionul Rascani a Bancii de Economii, condamnat la 6 ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalarea banilor in proportii deosebit de mari.

Publicat:10.05.2018, 07:25

Comunicatul emis de Procuratura Anticoruptie:

"Procuratura Anticoruptie anunta despre condamnarea de catre judecatoria Drochia (sediul Râscani) a sefei depozitului de valori a filialei din raionul Râscani a SA „Banca de Economii”, pentru savârsirea infractiunii de spalarea banilor în proportii deosebit de mari (art.243 alin.(3) lit.b) Cod penal), la o pedeapsa cu închisoare pe un termen de 6 ani.

La pedeapsa aplicata, a fost inclus termenul pedepsei executate partial, stabilita prin sentinta Judecatoriei Râscani din martie 2016 pentru savârsirea infractiunilor de delapidare a averii SA „Banca de Economii”. Astfel, inculpatei i-a fost stabilita pedeapsa definitiva sub forma de închisoare pentru un termen de 8 (opt) ani.

În fapt, inculpata, activând în functia de sef al depozitului de valori a filialei SA „Banca de Economii”, în perioada anul 2007 –2014, prin întelegere prealabila cu mai multi angajati ai aceleiasi institutii bancare, având acces liber la depozitul de valori al filialei „Râscani” a SA „Banca de Economii”, a sustras mijloace banesti în proportii deosebit de mari, în valuta, lei moldovenesti, dolari SUA si euro, fapt pentru care la data de 18.03.2016 a fost condamnata la o pedeapsa în forma de închisoare pentru un termen de 7 ani.

Intrând în posesia mijloacelor banesti, având intentia spalarii banilor prin convertirea, transferul, deghizarea originii, transmiterea si deplasarea reala a banilor sustrasi, despre care stia cu certitudine ca acestia constituie venituri ilicite, în perioada anilor 2007 – 2009, inculpata a procurat mai multe bunuri imobile în suma totala de 1 148 810 lei.

În continuare, în scopul voalarii actiunilor sale infractionale, dorind sa atribuie un aspect legal sursei si provenientei mijloacelor banesti, inculpata a obtinut mai multe împrumuturi cu destinatie speciala de la institutiile bancare. Atât pe durata urmaririi penale, desfasurate de comun cu ofiterii CNA, cât si la examinarea cauzei în instanta de judecata, inculpata nu si-a recunoscut vina în savârsirea infractiunii incriminate. Sentinta este cu drept de atac."