Strigate, lovituri si insulte. Este atmosfera dintr-o gradinita din capitala. Despre asta s-a aflat in urma unei investigatii Rise Moldova. Reporterii au fost sesizati de catre o mama, care s-a plans ca baiatul ei a fost agresat verbal la gradinita. Pentru a se convinge de acest lucru femeia a folosit un dispozitiv, care a inregistrat discutiile cu educatoarea.

Publicat:01.06.2017, 13:42


Potrivit celor de la Rise, aceasta inregistrare a fost facuta gradinita nr 55 din capitala. A fost realizata cu ajutorul unui dispozitiv montat in ceasul de  mana al copilului. 

Potrivit mamei, citat de reporterii RISE, initial baiatul nu i-ar fi spus despre ce se intampla la gradinita, insa ea a observat ca acesta si-a schimbat comportamentul.

“M-a apucat si m-a tras de par si m-a da jos iata asa.”

Directoarea gradinitei a respins initial acuzatiile.

Silvia CERNOPISKAIA, DIRECTOARE GRADINITA NR. 55: “Lucrurile astea nu s-au produs nu striga nimeni, pe nimeni nu bate, nu agreseaza copii. Parintii nu vor sa mearga la compromis, dansa vrea tv si conflicte.”

 A reactionat altfel dupa ce impreuna cu educatoarea au ascultat inregistrarea.

Silvia CERNOPISKAIA, DIRECTOARE GRADINITA NR. 55: “Aici recunosc si imi pare rau ca se petrec asa lucruri.”

 Ala NICONOV, EDUCATOARE GRADINITA NR. 55: “Au fost aduse doua grupe diferite, cu comportamente diferite si pot sa spun ca am fost si eu afectata psihic daca pot sa spun.”

 Psihologii au ramas socati de cele auzite. Femeia a depus si o plangere la politie si nu ar fi unica. O alta mama la fel s-a plans oamenilor legii pe comportamentul personalului de la gradinita numarul 55.

Directoarea spune ca este vorba despre un copil problematic si ca a chemat  un psiholog, care sa-i analizeze comportamentul. Concluziile acestuia sunt insa altele decat ale directoarei.

Lilia MAXIMENCO, DIRECTOR ADJUNCT CENTRUL PSIHO-SOCIO-PEDAGOGIC CHISINAU: “Am asistat la o lectie, am observat ca copii au o surditate psihologica la ce spun altii, insa asta nu sa format timp de o luna, o zi sau doua. Acest comportament persista de durata.”

 Ala REVENCO, FONDATOR ASOCIATIA OBSTEASCA “PARINTI SOLIDARI”: “E destul de grav acest fenomen pentru ca nu se atrage atentia,  se camufleaza si astfel si  astfel se favorizeaza acest comportament.”

 Contactati de ProTv, responsabilii de Directia Educatie Chisinau ne-au spus ca educatoarea a fost sanctionata cu mustrare.

Viorica NEGREI, DIRECTOR-ADJUNCT, DIRECTIA EDUCATIE CHISINÄ‚U:  „Tipul de sanctiune a fost decis de directia gradinitii in dependenta de ancheta interna. Directia generala educatie nu a examinat fiindca nu a fost sesizata in rezultatul examinarii se va expune asupra corectitudinii sanctiunii.” 

 Potrivit Directiei Educatie Chisinau de la inceputul anului au fost inregistrate sase cazuri de violenta in gradinite. In perioada 2014-2016 ar fi avut loc 18 cazuri de abuz. Doar patru educatori au fost eliberati din functie, iar restul au primit mustrari.