Cetatenii Republicii Moldova care muncesc in strainatate au trimis in tara aproape un miliard de dolari in primele trei trimestre din 2018, a anuntat vineri Banca Nationala a Moldovei (BNM).

Publicat:27.10.2018, 08:34

Potrivit datelor BNM preluate de Xinhua, transferurile nete de bani ale persoanelor fizice au depasit echivalentul a 955 de milioane de dolari în perioada ianuarie-septembrie. În 2017, bilantul a fost de 1,199 miliarde de dolari, relateaza Agerpres.

Proportia remiterilor din Uniunea Europeana ramâne în crestere, la fel ca în ultimii ani, si a ajuns la 42,9% din totalul sumelor trimise acasa de cetatenii moldoveni din strainatate. Contributia celor din Comunitatea Statelor Independente îsi pastreaza tendinta de scadere, fiind în prezent de 26,2%; maximul istoric al acestei proportii a fost de doua treimi din total.

Cele mai multe transferuri (48,2%) au fost efectuate în euro; urmeaza cele în dolari (44,7%) si cele în ruble (7,1%).

Banii trimisi din diaspora sunt cea mai importanta sursa de valuta a Republicii Moldova, reprezentând peste 20% din PIB în ultimii 15 ani. Estimarile arata ca o treime din populatia activa a tarii munceste în strainatate.