Sustinatorii PPDA si PAS au protestat astazi in capitala. Oamenii s-au adunat in fata cinematografului Gaudeamus. Mai intai au pichetat Ministerul Sanatatii, Muncii si Protetiei Sociale, fiind nemultumiti de reforma pensiilor. Apoi, multimea a marsaluit spre sediul televiziunii nationale, unde a scandat ore in sir si au cerut o ora de emisie pentru opozitie. Organizatorii protestului spun ca aproape o mie de oameni au venit la manifestatie. Politia, insa nu ne-a oferit o cifra.

Publicat:01.10.2017, 14:20

“Batem pasul pe loc. “

“Plahotniuc sa inteleaga ca cu minciunelile lui nu poti duce lumea asa usor in jurul degetului. “ 

“Cineva sa conduca tara si sa bata joc de catetenii Republicii Moldova, eu nu vreau."

Multimea a pornit spre sediul Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, fiind nemultumita de reforma  pensiilor. Cei mai multi protestatari erau varstinici, care s-au plans ca primesc pensii mizere. 

“A ajuns cutitul la gat. I-am crescut pe parlamentari, pe guvernanti. I-am hranit si isi bat joc de noi. “ 

Nimieni nu a iesit sa discute cu manifestantii. Nici la telefon, responsabilii de la Ministerul Sanatatii nu ne-au raspuns pentru a comenta acuzatiile. A urmat sediul Televiziunii Publice. Insotiti de politisti, protestatarii au marsaluit minute bune. 

Spre deosebire de prima locatie, cladirea televiziunii nationale a fost inconjurata de zeci de politisti. 

Protestatarii au cerut o ora de emisie pentru opozitie, dar si demisia membrilor  Consiliului Coordonator al Audiovuzalului.  

“Toata lumea o plateste, inseamna ca toata lumea sa participe la dezbateri. Guvernarea sa nu ne protesteasca. Rezultat in folosul celor saraci, cred ca nu o sa fie pana nu o sa-i dam jos. Speram la urmatoarele alegeri sa fie schimbari.“

Totodata, cei veniti au cerut eliberarea lui Alexei Alexeev, despre care politia spune ca intrat cu microbuzul in multime, la protestul din 17 septembrie. 

“Cum a vrut soferul sa treaca peste multime, daca din imagini se vede ca politistul arata cum sa mearga, iar apoi il opreste. Cum putea fi terorist si sa intre in multime, sa omoare oameni? Politia e numai a lor, nu e pentru toata lumea. “ 

Iar altii s-au plans ca ar fi ajuns greu la protest, din cauza manifestatiilor din centrul capitalei. 

“ Special au organizat maratonul azi. Foarte greu am ajuns. Am mers pe jos. Am parcurs vreo trei, patru kilometri."

Protestul a durat 3 ore, iar Maia Sandu si Andrei Nastase, au spus ca pregatesc un alt protest pentru saptamanile urmatoare. Printre principalele revendicari ale manifestantilor se mai numara intoarcerea miliardului furat, dar si anularea sistemului electoral mixt.

Anterior guvernarea a declarat ca sistemul electoral mixt nu va fi anulat si a venit cu o initiativa de a ajuta opozitia sa se organizeze ca sa aiba acces la mai multe informatii si la procesul de luare a decizilor.