Tehnologia care va face revolutie a ajuns si la noi in tara. O imprimanta 3D care sculpteaza in beton obiecte de décor a inceput sa functioneze de curand. Asa ca atunci cand vine vorba de accesorii pentru casa, gradina sau parcuri nu mai este nevoie de mana de om. Masinaria face totul, mai repede si fara cusur.

Publicat:16.04.2017, 16:19


Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV “Obiectele de decor pot fi realizate nu doar din beton. Materiale precum gips, lut sau cherestea la fel sunt compatibile cu masinaria 3D. Daca ar fi confectionate manual ar dura mult mai mult. Imprimanta insa face asta in doar cateva ore.”

Anatolie LISNIC, CONDUCATOR DE PROIECT “Ca sa faceti asta manual, este necesara confectionarea unei carcase. Pentru asta e nevoie de lemn, forta si de un specialist  care sa se ocupe de forma, pentru ca mai apoi sa toarne materialul.”

Carcasa despre care vorbeste specialistul poate fi folosita doar de trei ori, dupa care se uzeaza. Datorita imprimantei 3D, aceste scaune pot fi fabricate cu zecile zilnic.  

Pe langa timpul scurt de producere, imprimanta 3D toarna forme imposibile pentru tehnologia traditionala cu o acuratete de invidiat. 

Etibar VELIEV, ANTREPRENOR "Nu ne referim doar la economie de forta de munca, dar si la unicitate. Cu atât mai mult cu cât moldovenii iubesc sa se evidentieze prin individualitate."

Imprimanta ocupa o suprafata de 32 de metri patrati si l-a costat bani buni pe Etibar Veliev.“În aceasta fereastra sunt codurile de program. Este ceea ce computerul transmite imprimantei: ce sa faca, cum sa se miste, când sa se ridice, când sa elibereze materialul."

Etibar VELIEV, ANTREPRENOR “Ceea ce ne limiteaza pe noi sunt conditiile meteo. De vreme ce materialul se toarna umed, vântul sau ploaia îl poate deforma. De aceea imprimanta are nevoie de un acoperis pentru a lucra.”

Initatorii proiectului spun ca imprimanta de interior este unica din tara noastra, insa e abia in perioada de testare. Datorita ei, toate accesoriile de arhitectura complicate vor fi create repede, ieftin si cu precizie, asa cum se intampla demult in tarile din occident.