Plajele din Israel sunt asaltate de broaste testoase aduse la tarm. Unele sunt moarte, altele au rani ciudate.

Publicat:21.01.2019, 07:59

Se pare ca leziunile ar fi cauzate de unde de soc generate de explozii submarine provocate pentru a gasi zacaminte de gaz si petrol. Specialistii israelieni se straduiesc sa le faca bine pe toate, ca apoi sa le elibereze.

O broasca testoasa de 80 de kilograme a fost gasita pe plaja din Asdod  cu rani la cap. Specialistii au botezat-o Chaya, adica “vie”, si au început rapid sa o examineze. Era a patra testoasa esuata la mal în aceeasi zi si a 50-a în ultimele doua saptamâni.

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Testoaselor:“Sper sa le putem trata pe toate cât mai bine, în cel mai bun mod posibil.”

Pe tarmul estic al Mediteranei se întâmpla adesea ca furtunile puternice sa aduca la mal testoase dezorientate. Dar ranile pe care le au cele de acum sunt neobisnuite. Peste 20 erau deja moarte. Cele vii aveau fracturi proaspete ale carapacei, leziuni interne sau rani vizibile.

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Testoaselor:“Toate au leziuni ale tesuturilor moi provocate de un fel de unde de soc. Se poate întâmpla, fie de la prospectiuni seismice, fie de la explozibili detonati sub apa cu scopuri militare sau pentru pescuit. Dar e iesit din comun.”

O ancheta a Autoritatii israeliene pentru Natura si Parcuri indica drept vinovat în acest caz marina italiana, care a încercat sa identifice zacaminte submarine de petrol si gaz.

Prospectiunile s-au facut prin intermediul a 20 de explozii submarine provocate în 24 de ore. Dar nu este singura activitate umana care le face rau testoaselor.

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Testoaselor:”Å¢estoasele sunt un fel de oglinda pentru ceea ce fac oamenii. Ajung la noi testoase cu cârlige, rani provocate de motoare, pungi alimentare în care sunt încurcate. E gunoiul pe care îl aruncam noi.”

Centrul Israelian este deja depasit si muta pacientii în stare mai buna pentru a face loc nou-venitilor. Medicii spera însa ca în sase luni testoasele sa îsi revina si sa le elibereze în mare.