Google+

Un cimitir al ostasilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale, inaugurat in satul Tabara, Orhei. Pana nu demult, locul era lasat de izbeliste, iar acolo pasteau vitele satului - VIDEO

Un cimitir al ostasilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale, inaugurat in satul Tabara, Orhei. Pana nu demult, locul era lasat de izbeliste, iar acolo pasteau vitele satului - VIDEO
Embed:

Un cimitir al ostasilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale a fost inaugurat astazi in satul Tabara din raionul Orhei. Pana nu demult, locul era lasat de izbeliste, iar acolo pasteau vitele satului. Cimitirul a fost renovat cu bani oferiti de Guvernul Romaniei.

 

Cimitirul eroilor romani din satul Tabara raionul Orhei a fost dat uitarii inca din perioada Uniunii Sovietice. Locuitorii spun ca pana nu demult aici pasteau animalele. Acum totul arata diferit. Cimitirul a fost ingradit, au fost montate cruci si instalat un monument pe care sunt scrise numele soldatilor cazuti in lupte.

 

La eveniment a fost prezent ambasadorul Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita care a spus ca o natiune puternica isi respecta eroii. 

 

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI LA CHSINAU: “Romania vrea sa fie o natiune puternica, respectul pe care il are fata de UE si NATO nu ar fi posibila fara jertfa de sange si lacrimile inaintasilor nostri.”

 

 Printre oficiali a fost si secretarul de stat al Ministerului Apararii al Romaniei Nicolae Nasta.

 

Nicolae NASTA, SECRETAR DE STAT MINISTERUL APARARII AL ROMANIEI: “Este un moment emotionant, minunat este faptul ca vad aici tot mai multi romani, copii. Noi ca si tara va consideram foarte aproape suntem nu doar un popor prieten va consideram fratii nostri.Primarul din localitate spune ca in perioada sovetica acest cimitir a fost dat de catre autoritati ca loc de casa, dar proprietarul terenului a refuzat sa-si ridice aici locuinta. 

 

Ruslan VASCAN, PRIMAR VATICI: “Toti cetatenii republicii Moldova trebuie sa inteleaga ca acesti tineri ostasi au murit cu arma in mana nu in zadar ei au luptat ca sa dezrobeasca tara si sa reintregeasca neamul romanesc.”

 

 Satenii au venit de la mic la mare la ceremonia de comemorare. Ei spun ca aici au fost inmormantati stramosii lor si pentru ca e sarbatoarea Inaltarii Domnului, au adus copturi pentru oaspeti. 

 

“Comemoram intotdeauna cimitirile eroilor romani care au cazut pe timpul razboiului.“

 

Am venit sa comemoram eroii nostri care au luptat pe front, armata romana, am aici rude inmormantate. Pentru ca cimitirul sa fie restaurat, Guvernul Romaniei a oferit bani.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn