Inainte de alegeri sa fie incheiat un contract cu Facebook, iar postarile candidatilor sa fie strict monitorizate. Sunt propunerile facute de Comisia Juridica a Parlamentului care crede ca in felul acesta vom evita situatii ca cea din iunie cand scrutinul din capitala a fost anulat din cauza unui live facut de Andrei Nastase. Intruniti astazi in sedinta, membrii comisiei au spus ca ar trebui sa existe limite si in spatiul virtual.

Publicat:13.09.2018, 09:15

Iurie CIOCAN, FOST SEF CEC: In Lituania s-a facut un contract cu facebook, inaint de alegeri. Oricine din noi daca va dori sa sponsorizeze un anumit material va achita banii in Islanda, pentru ca acolo e centrul de colectare a banilor. Va propun sa consultati raportele financiare ale partidelor. Sa ne uitam cum functioneaza acele retele de socializare. Profilul este limitat in vizualizare si acum, facebook a intrat cu alte reglementari, cei 5000 de prieteni. Si mai nou spune ca te vad doar cei cu care interactionezi. Sa intelegem si ce facem cu aceste influentari"

Valeriu GHILETCHI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: “Probabil nu vom reusi sa oferim o reglementare exhaustiva, dar cateva elemente trebuie luate in calcul, elementul finantarii. Si fanfata nu doar de profiluri persoanle, ci de pagini. Acestea trebuie sa fie reflectate.“

Iurie CIOCAN, FOST SEF CEC:  “Ei in ziua alegerilor dau os sponsorizare, platesc si dau si o targetare. Cred ca trebuie sa avem reglementari. Daca e vorba de spatiu virtual public, unde are acces oricine. Ca omului imediat ii vine notificarea ca omul respectiv a bagat o postare. Si pe mine ma forteaza sa o vad. Si ai spatiul public pe retelele virtuale trebuie reglementat, lasand la o parte spatiul privat.”

Vasile BOLEA, MEMBRU COMISIA JURIDICA, PARLAMENT: Avem si o agentie de reglementare in internet si putem sa ii intrebam si pe ei cum vad aceste reglementari.”

Ideea care ar putea fi preluata din practica altor tari trebuie sa treaca si prin plen. Membrii comisiei juridice au mai constat astazi ca asemenea cazuri de invalidare a alegerilor nu este o premiera, dar ca acum s-ar fi facut mai multa valva, sustin acestia.

Alina RUSSU, PRESEDINTE CEC: Din 1999 in Moldova au fost inregistrate 33 de cazuri de anulare a alegerilor. Se refera la alegeri locale generale si s-a declarat prin incalcareaoperatiunilor electorale dar si pe agitatie electorale.”

Sergiu SIRBU, MEMBRU COMISIA JURIDICA, PARLAMENT: Pentru prima data in istoria RM o decizie de anulare a starnit controverse. Nu din cauza procesului in sine ci mai degraba din cauza luptei politice. Noi suntem nevoiti sa reglementam si cum zboara musca pe langa cosul de gunoi.“

Cei de la PROMO-LEX, asociatia care monitorizeaza scrutinele din tara noastra, cred ca instanta de judecata a declarat alegerile invalide in baza unei autosesizari si nu in baza unei cereri, asa cum ar trebui sa fie in mod normal.

Ei insista ca sanctionati, daca au gresit, ar trebui sa fie concurentii, nu toti alegatorii, care ar fi fost privati de votul lor prin declararea alegerilor nevalide.

Pavel POSTICA, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX:  “Indemnul de a chema la vot este calificat ca agitatie electorala ca asa se poate pomeni oricine. Si noi am chemat oamenii la vot.”

Sergiu SIRBU, MEMBRU COMISIA JURIDICA, PARLAMENT: Voi nu ati chemat sa voteze impotriva binomului.”

Pavel POSTICA, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX: Trebuie sa fie luat in calcul si impactul agitatiei asupra rezultatelor. Numarul de likeuri de la Causeni care sunt colectate la alegerile din Chisinau su proprortionalitaatea sanctiunilor aplicate.”

ONG-ul mai cere responsabiliolor sa solicite o opinie si a Curtii Constitutionale in acest sens. Alegerile locale din iunie au fost declarate invalide, pentru ca Andrei Nastase, candidatul PPDA, ar fi facut agitatie electorala, intr-un live pe facebook, in ziua scrutinului.

Cel din urma a spus ca decizia instantelor a fost o lovitura pusa la cale de democrati si socialisti. PD si PSRM au negat aceste acuzatii.