Google+

Consiliu pentru elgalitate considera ca politistul care a refuzat sa vorbeasca in rusa cu un sofer a procedat gresit

Un ONG sustine ca refuzul politistului de a vorbi in limba rusa contravine legii. Reactia Consiliului pentru egalitate asupra disputei dintre un politist de patrulare care a refuzat sa comunice in limba rusa cu un participant la trafic. Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii a luat act de cazul mediatizat pe larg in sursele mass-media, privind conflictul pe marginea refuzului unui politist de patrulare de a comunica cu un cetatean al Republicii Moldova in limba rusa, scrie egalitate.md

 

Considerăm că acţiunile de refuz ale poliţistului de patrulare prezentate în secvenţa video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi statutul juridic al organizaţiilor lor, care stipulează că persoanele aparţinînd minorităţilor naţionale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât şi oral, să aibă acces la informaţii în această limbă, să o difuzeze şi să facă schimb de informaţii), iar comentariile care au însoţit postarea în mediul on-line  poartă caracter instigator la ură, denigrator şi discriminatoriu – însuşiri condamnabile într-o societate democratică.

 

În scopul informării corecte a populaţiei, dar şi a tuturor autorităţilor, formatorilor de opinie şi reprezentanţilor mass-media, Consiliul va elabora în cel mai scurt timp o compilaţie a cadrului legislativ naţional privind dreptul cetăţeanului la alegerea limbii de comunicare. Totodată, dat fiind faptul că discriminarea pe criteriu de limbă este frecvent raportată la Consiliu, acesta menţinându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de instituţie,  aceasta va prezenta şi o cazuistică relevantă în acest sens.

 

Pentru a evita situaţiile instigatoare la ură şi discriminare, Consiliul aminteşte reprezentanţilor mass-media, precum şi formatorilor de opinie despre obligativitatea de moderare a comentariilor şi mesajele care cheamă la ură.

 

Totodată, Consiliul îndeamnă funcţionarii din serviciul public să nu vină în adresa publicului larg cu mesaje de susţinere a stereotipurilor şi comportamentului discriminatoriu, capabile să producă dezbinare în societate, menţionând că, prin definiţia sa, rolul funcţionarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul ţării.

 

În această ordine de idei, Consiliul vine cu îndemnul în adresa tuturor persoanelor care se consideră victime ale discriminării să se adreseze cu o plângere, pentru combaterea faptului discriminării. Menţionăm că acum aceasta poate fi depusă şi în format electronic prin platforma „Depune o plângere”.

 

Soluţionarea disputelor de acest tip pe cale amiabilă vor confirma capacitatea persoanelor implicate de a se identifica drept parte a unei societăţi democratice, care garantează şi promovează libertăţile personale.

 

CITESTE PE EGALITATE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn