Un ONG sustine ca refuzul politistului de a vorbi in limba rusa contravine legii. Reactia Consiliului pentru egalitate asupra disputei dintre un politist de patrulare care a refuzat sa comunice in limba rusa cu un participant la trafic. Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii a luat act de cazul mediatizat pe larg in sursele mass-media, privind conflictul pe marginea refuzului unui politist de patrulare de a comunica cu un cetatean al Republicii Moldova in limba rusa, scrie egalitate.md

Publicat:16.01.2019, 15:49

Consideram ca actiunile de refuz ale politistului de patrulare prezentate în secventa video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor apartinând minoritatilor nationale si statutul juridic al organizatiilor lor, care stipuleaza ca persoanele apartinînd minoritatilor nationale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât si oral, sa aiba acces la informatii în aceasta limba, sa o difuzeze si sa faca schimb de informatii), iar comentariile care au însotit postarea în mediul on-line  poarta caracter instigator la ura, denigrator si discriminatoriu – însusiri condamnabile într-o societate democratica.

În scopul informarii corecte a populatiei, dar si a tuturor autoritatilor, formatorilor de opinie si reprezentantilor mass-media, Consiliul va elabora în cel mai scurt timp o compilatie a cadrului legislativ national privind dreptul cetateanului la alegerea limbii de comunicare. Totodata, dat fiind faptul ca discriminarea pe criteriu de limba este frecvent raportata la Consiliu, acesta mentinându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de institutie,  aceasta va prezenta si o cazuistica relevanta în acest sens.

Pentru a evita situatiile instigatoare la ura si discriminare, Consiliul aminteste reprezentantilor mass-media, precum si formatorilor de opinie despre obligativitatea de moderare a comentariilor si mesajele care cheama la ura.

Totodata, Consiliul îndeamna functionarii din serviciul public sa nu vina în adresa publicului larg cu mesaje de sustinere a stereotipurilor si comportamentului discriminatoriu, capabile sa produca dezbinare în societate, mentionând ca, prin definitia sa, rolul functionarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul tarii.

În aceasta ordine de idei, Consiliul vine cu îndemnul în adresa tuturor persoanelor care se considera victime ale discriminarii sa se adreseze cu o plângere, pentru combaterea faptului discriminarii. Mentionam ca acum aceasta poate fi depusa si în format electronic prin platforma „Depune o plângere”.

Solutionarea disputelor de acest tip pe cale amiabila vor confirma capacitatea persoanelor implicate de a se identifica drept parte a unei societati democratice, care garanteaza si promoveaza libertatile personale.

CITESTE PE EGALITATE.MD