Alegerile locale de la Chisinau au fost declarate nule. Mandatul primarului ales, Andrei Nastase, nu a fost validat de magistratii Curtii de Apel.

Publicat:21.06.2018, 11:55

Judecatorii Curtii de Apel au mentinut decizia Judecatoriei Chisinau, din 19 iunie, de a declara nule alegerile locale de la Chisinau.

UPDATE: 19:38 Judecatorii au iesit din camera de deliberari si au mentinu decizia primei instante. Alegerile locale din Chisinau, nevalide

UPDATE 18:10 Completul de Judecatori s-a retras in camera de deliberari.


UPDATE 17:01 Reprezentantul Consiliului Electoral de Circumscriptie, prezent la sedinta de judecata, le cere judecatorilor de la Curtea de Apel, confirmarea legalitatii alegerilor locale si validarea mandatul primarului ales Andrei Nastase.

UPDATE 16:37 Completul de Judecata condus de Ion Muruianu a respins cererea de recuzare a judectorilor de caz, depusa de avocatul lui Andrei Nastase.

Din completul de judecata care va examina recursul fac parte Ala Malîi si Ecaterina Palanciuc, raportor fiind judecatorul Vladislav Clima.

 Andrei NASTASE, PRIMAR ALES:"Ca sa fie clar. Ati fost cu toti martori. Este mai mult clar ca judecatorii care au fost recuzati au incalcat legea. Au mintit ca la doasar este o incheiere. In pofida aceastui fapt, cererea noastra de recuzare a fost respinsa. Dvs ati vazut completul de judecatori cum a iesit si cu ce a iesit. Acest complet s-a intors intr-un termen foarte scurt si au venit cu o inchere dactilografiata. In sala nu exista un dispozitiv de imprimare si de dactilografiere. Asa se face la noi justita in tara.

Nimic nu recomanda asa ceva. Avem politisti in jurul Curtii de Apel Chisinau. Verdictul pe care vor sa-l dea este identic cu cel pe care l-au dat pe 19 iunie, intr-o zi cu o semnificatie aparte in care s-a luat o decizie dictata de un proxenal si politic, vorbesc depsre Plahotniuc. Acest proxenet penal trafica femeile noastre acasa si in strainatate. A cumparat si corupt deputati, consilieri, ministri, judecatori, procurori si tot felul de funtionare, care in loc sa slujeasca acest stat, il servesc pe acest proxenal politic. Este timpul sa intelegem ca doar un numar mare de oameni in strada il poate determina sa ne lase in pace. Nu ne simtim in siguranta, il indemn pe Jizdan sa-si retraga trupele de aici, pentru ca ne discrediteaza tara."


UPDATE 16:10 Avocatul lui Andrei Nastase a cere recuzarea completului de Judecata. Astfel, completul condus de Ion Muruianu examineaza cererea.

UPDATE 15:25 Andrei Nastase face declaratii de presa. 

Andrei NASTASE: "In procesul de astazi au intervenit persoane care nu au avut niciun fel de calitate in sedintele primei instante. Acesti oameni au depus niste cerire de apel care contrar prevederilor codului de procedura au fost admise spre examinare.

Aceste cereri trebuiau sa fie restituite pentru ca acesti oameni nu sunt implicati in proces. La intrebarea mea dansul mi-a spus ca a fost omis. Suntem intr-o tara in care toate institutiile nu mai functioneaza.

Incercati sa treceti in jurul acestei institutii in care eu nu ma simt in siguranta pentru ca sunt inconjurat de oameni in echipament de politie. Sute sau chiar mii de plolitisti, care nu au nici o treaba cu procesul civil.

Plahotniuc inca nu este aici incatusat. Ce cauta atata politie in jurul acestei institutii care examineaza astazi un dosar de esenta electorala. A fost incalcata legea. Am cerut recuzarea acestui complet. De ce se face acest lucru? O sa vedem.

Inca doua cereri de apel, una separata, alta comuna, au fost depuse de niste persoane fizice care nu au treaba cu acest proces. Apelul meu a fost la transparenta si nu am niciun fel de problema. Societatea noastra trebuie sa inteleaga ca mergem spre o dictatura feroce. Un proxenet penal, dar si politic. Acest individ este in stare sa arda tara, doar ca sa stee in libertate."


UPDATE 15:13 Avocatul lui Andrei Nastase a cerut recuzarea completului de Judecata. 

Sedinta a inceput la ora 15:00.

Ieri, decizia judecatoriei de a declara nule alegerile din Chisinau a fost atacata la Curtea de Apel. Andrei Nastase sustine ca este o lovitura pusa la cale de democrati si socialisti. Purtatorul de cuvant al democratilor a spus ca aceste declaratii sunt politice.

In cazul in care Curtea de Apel va mentine decizia luata de prima instanta, avocatii edilului spun ca vor merge si la Curtea Suprema de Justitie. Anterior socialistii au depus doua contestatii impotriva lui Andrei Nastase.In prima, care a fost respinsa, acesta era acuzat ca a fost sustinut intr-un mod deschis de primarii din Romania in timpul campaniei. In a doua contestatie a PSRM, Andrei Nastase era acuzat ca a facut agitatie electorala in ziua alegerilor, cand a indemnat oamenii sa iasa la vot.


In acesta caz, Curtea Suprema a lasat in vigoare decizia Curtii de Apel, care a stabilit ca Nastase a incalcat legea. Codul electoral spune ca in cazul declararii scrutinului nevalid, la carma capitalei ramane primarul interimar in functie, pana la alegerile noi de la anul.