Victimele primelor deportari au fost comemorate astazi la Chisinau. Acum 76 de ani, in noaptea de 12 spre 13 iunie, mame, tati, copii si bunici au fost scosi fortat din case, urcati in vagoane pentru animale si dusi in Siberia. O parte din cei care au revenit de acolo, dar si rude ale acestora au depus la flori in aleea Garii. Nu toti insa s-au recules la monumentul Trenul Durerii. Unii au preferat sa mearga la piatra comemorativa din preajma.

Publicat:13.06.2017, 11:54

Fostii deportati si rude ale acestora au marscaluit astazi de la monumentul Stefan cel Mare pana la aleea garii. Au ramas putini dintre cei are in 1941 au fost dusi in Siberia si au revenit. Unii erau copii. Vasile Busuioc avea 14 ani si isi aminteste foarte bine  noaptea de 12 spre 13 iunie. 

Vasile BUSUIOC, DEPORTAT: “Am fost suit in vagon si dus in regiunea Tiumeni intr-o padure. Siberia a fost plina de basarabeni de ai nostri. Pe noi ne-au pus cate trei familii intr-o odaie si asa ne-am chinuit.”Raisa Cepraga  s-au nascut la mii de km distanta de Moldova. Femeia povesteste ca parintii sai au fost deportati in Kurgan de tineri, iar acolo au si facut cunostinta. 

Raisa CEPRAGA: “ Le-a fost foarte greu si cand dus incolo si cand s-au intors, ca li s-a luat tot ce au avut.”

Povestile fostilor deportati sunt aproape acelasi. Oamenii au fost ridicati din case in toiul noptii, incarcati in vagoane si dusi in Siberia doar cu ceea ce aveau pe ei. 

“Noaptea a venit ne-au incarcat in masini, trei familii din satul Ceborsiu, ne-au dus in Causeni si ne-au pus in vagoane tovarnie, am mers multe zile.”

“In vagonul cela am mers aproape o luna pana neau dus in Siberia. Nu ne dadeau drumul sa iesim afara, nu ne dadeau apa, nici mancare. Toate necesitatile omului acolo se faceau, care mureau, care nasteau.”

Tinerii stiu despre deportari din carti, dar si de la bunei.

¨Îmi este jale de acesti oameni, de aceea am venit sa depun flori în memoria lor.¨

“Este foarte important daca persoanele si-ar da seama cat de rau ne-au facut noua regimul sovietic cred ca persoanele de azi care viseaza la regimul sovietic isi vor da seama ca nu este o sultie ci din contra ne-au adus doar lucruri rele.”


Unii oameni prezenti astazi la mitingul de comemorare au depus flori la piatra din alea garii si nu la monumentul construit acum 4 ani.

Victor OLEINIC, ORGANIZATOR: “Din simplu motiv ca domnul Mihai Ghimpu a spus ca acest monument ii apartine familiei Ghimpu si are dreptul doar el sa depuna flori acolo.”

Solicitat de Protv, Mihai Ghimpu ne-a spus ca nu a facut niciodata astfel de afirmatii.Aproape 30 de mii de moldoveni au fost deportati in noaptea spre 13 iunie 1941. Al doilea val de deportari a avut loc in 1949, iar cel de-al treilea -in 1951.