Google+

Virozele au tinut acasa aproape 10 mii de copii din capitala si au bagat in spital peste 900. Medic: "Avem cu mult mai multi bolnavi" - VIDEO

Virozele au tinut acasa aproape 10 mii de copii din capitala si au bagat in spital peste 900. Medic: "Avem cu mult mai multi bolnavi" - VIDEO
Embed:

Virozele au tinut acasa aproape 10 mii de copii in capitala si au bagat in spital peste 900. Potrivit Centrului de sanatate publica saptamana trecuta cea mai grava situatie a fost in licee. In timp ce medicii spun ca numarul celor afectati de viroze este in continua crestere, directorii institutiilor de invatamant afirma ca nu sunt atat de multe absente.

 

La Policlinica nr.1 din capitala in fata cabinetelor medicilor de familie astazi erau cozi. Aceasta femeie a venit cu micutul ei, care deja de o saptamana sta acasa avand simptome de raceala.

 

“I s-a ridicat febra si cand am venit la o consultatie era gantul rosu, tusa, urmeaza tratamentul.’’

 

“Copilasul a venit de la gradinita si a zis ca-l doare urichiusa, am venit de urgenta la medic ne-a dat tratament.”

 

Numarul celor care se adreseaza la doctor cu simptome de viroza este in continua crestere spune medicul de familie Aurelia Arapu, in special in randul batranilor si al copiilor.

 

Aurelia ARAPU, MEDIC DE FAMILIE: “Unii se adreseaza cand simptomele avanseaza, vin si copii care au inceput anul scolar, intrand in colectivitati se imbolnavesc unul de la celalt, nu se imbraca toti conform timpului.”

 

Sefa Centrului de Sanatate Publica spune ca doar saptamana trecuta in capitala au absentat peste 10 mii de copii.

 

Luminita SUVIECA, SEFA CENTRU CSP CHISINAU: “In gradinita au fost 1300 de absente,in scoli 2500 in licee 5545. Ne vorbeste despre faptul ca avem cu mult mai multi bolnavi, unii au fost internatati la Spitalul de Boli infectioase pentru copii.”

 

Pe de alta parte mai multi directori de licee ne-au spus ca numarul absentelor nu este atat de mare.

 

Boris VOLOSATAI, DIRECTOR LICEUL GHEORGHE ASACHI: “Nu as vrea sa numesc cifre, dar sunt pana la cinci procente de absente zilnic, ce ne permite sa spunem ca nu avem probleme majore cu virozele.’’

 

Tatiana BULBUS, DIRECTOR ADJUNCT LICEUL “MINERVA”: “Sunt, dar sunt in numar tare mic, cele mai frecvente boli, care le intampina sunt infectiile respiratorii acute. Cel mai mult in treapta gimnaziala absenteaza.”

 

Si picii de la gradinita au absentat in ultima perioada.  

 

Irina NAGRUTCHI, ASISTENTA MEDICALA, GRADINITA NR.46: “Chiar am avut zilele trecute era inceput de viroze, am anuntat parintii, i-am trimis acasa si copilul timp de trei zile s-a tratat.”

 

Medicii de familie indeamna oamenii sa nu se trateze singuri cumparand medicamente la recomandarea farmacistilor.

 

Aurelia ARAPU, MEDIC DE FAMILIE: “Sa ne imbracam conform timpului, sa ne alimentam cu alimente bogate in vitamine si minerale si daca apar simtome de viroze sa venim la medic imediat.”

 

Doar saptamana trecuta au fost inregistrate aproape 1400 de cazuri noi de viroze, dintre care 500 la adulti. Numarul bolnavilor a crescut cu 25 la suta comparativ cu aceasi perioada a anului trecut.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn