Google+

Zece statii de alimentare pentru automobile electrice vor aparea pana la sfarsitul anului in tara noastra. Ce spun soferii despre proiect, dar si cat va costa acesta - VIDEO

Zece statii de alimentare pentru automobile electrice vor aparea pana la sfarsitul anului in tara noastra. Ce spun soferii despre proiect, dar si cat va costa acesta - VIDEO
Embed:

O retea de incarcatoare pentru automobile electrice va aparea pana la sfarsitul anului in Republica Moldova. Zece statii de alimentare vor fi instalate in Chisinau si in alte cateva orase. Autorii proiectului spun ca isi doresc sa determine tot mai multi soferi sa aleaga masinile electrice, pentru ca mediul sa fie mai putin poluat.

 

Din cele zece statii de alimentare care vor aparea pana la sfarsitul acestui an, cinci vor fi instalate in capitala, iar alte cinci pe teritoriul tarii. Acestea vor fi incluse in harta internationala a statiilor de  incarcare, astfel ca si straini cu masini electrice sa fie asigurati.

 

Alexandru ROTARU, MANAGER DE PROIECT: “Le vom amplasa ca utilizatorii sa-si poata folosi timpul rational, aici poate fi vorba de mall-uri, retele aleminatare. Nu pot sa spun exact in care vor fi orasele, evident Balti, orase de frontiera ca  si Cahul, Comrat, in partea de nord sa fie.” 

 

 Autorii proiectului dau asigurari ca statiile vor performate, iar timpul de incarcare va fi minim. Nu se stie cat vor trebui sa plateasca soferii pentru o incarcare, urmand sa fie elaborat un sitem de plata. Pretul insa va fi mult mic in comparatie cu cel al carburantilor.

 

Alexandru ROTARU, MANAGER DE PROIECT: “Cat mai multe masini electrice vor fi cu atat nivelul de poluare va fi mai mic, dar nu ne vom opri la aceste incarcatoare va fi un pachet de stimulari legislative ca sa fie incurajata utilizarea masilor electrice.” 

 

 In ultimii anii si in saloanele de automobile din Chisinau apar tot mai multe masine electrice. De exemplu cu acest vehicul care costa 29 de mii de euro puteti parcurge 280 de km, dupa care ve-ti fi nevoit sa-l incarcati pentru cateva ore la o statie electrica sau pentru 10 ore la o priza obisnuita.

 

Roman RIMBU, MANAGER VANZARI: “La serviciu puteti merge o saptamana fara griji. Dar clienti inca nu prea avem pentru ca oamenii au nevoie de o rezerva mai mare a bateriei pentru calatorii. Acesta este un automobil pentru oras.”   

 

Chiar daca nu multi sunt gata sa-si permita  un astfel de automobil, managerii de vanzari incearca sa convinga clientii ca avantejele masinii merita din plin banii.

 

Roman RIMBU, MANAGER VANZARI: “Nu auziti niciun zgomot. Inchideti usa si prima senzatie e ca nici nu ati pornit, dar automobilul deja merge. Pe butoane faceti shimbarea vitezei.”

 

 Numarul celor care au ales sa circule cu automobilele electrice in tara este foarte mic in Moldova. Pana la finele anului 2017, moldovenii au cumparat doar 60 de masini.

 

Alexandru ROTARU, MANAGER DE PROIECT: “Nu avem masini electrice pentru ca nu este infrastructura si nu este infrastructura pentru ca sunt putine masini electrice. In Georgia dupa crearea infrastructurii numarul acestora a cresut de la 6 unitati la o mie si ceva.”

 

 Astazi statii de alimentare pentru automobile electrice exista doar in Chisinau si ar fi cinci la numar. Insa din cauza numarul prea mic de vehicule nimeni nu face coada la incarcare.

 

Daniela FOCSA, REPORTER PRO TV: “La acesta staţie de incarcare, situata în faţa unui centru comercial, soferii isi pot lasa automobilele la orice ora. Pentru a porni la drum, conducătorii auto vor trebui sa astepte între 2 şi 6 ore, in functie de marca masinii. Avantajul este ca acestia nu vor scoate nici un banut din buzunar, spre deosebire de alimentarea cu carburanţi. “

 

 Pentru realizare proiectului au fost alocate 9 miloane de lei. Banii vor fi oferiti de Fondul Pentru Eficienta Energetica in colaborare cu PNUD.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn