Google+

Zeci de tineri au venit la un targ cu oferte de studii peste hotare. Desi institutiile de invatamant vin cu taxe de zeci de mii de euro pe an, doritori se gasesc - VIDEO

Zeci de tineri au venit la un targ cu oferte de studii peste hotare. Desi institutiile de invatamant vin cu taxe de zeci de mii de euro pe an, doritori se gasesc - VIDEO
Embed:

Dai un ban, dar face, mai ales ca e departe de casa. Asta si-au spus astazi zeci de tineri care au venit la un targ cu oferte de studii peste hotare. Desi institutiile de invatamant vin cu taxe uluitoate, de zeci de mii de euro pe an, doritori se gasesc usor, avand in vedere ca tinerii vor diplome recunoscute peste hotare si o educatie aleasa. Si totusi, mai toti mizeaza pe o bursa, in special parintii, ei fiind cei nevoiti sa suporte cheltuielile.


“Eu sunt interesata de master si as vrea sa stiu ce imi puteti oferi.”


Nerabdatori sa plece peste hotare, tinerii au venit in numar mare la targ. Majoritatea isi pun sperantele intr-o bursa. 

 

Ana, ELEVA “Eu nu consider ca aici o sa mergi prea departe. In alte tari e alt potential si alt avantaj si se stie lucrul asta.”

 

Dumitru, ELEV: “M-ar interesa o universitate destul de buna care permite si bursa.” 

 

Cristian, ELEV “Facultati care m-ar interesa, ceea ce tine de gameing, design si software Ingeneiring”


Vitalie, ELEV: “De ce IT? Consider ca este ceva de viitor si sa fiu o parte a ceva mult mai grandios de viitor este placut.”


Tinerii sunt disperati sa plece, si pe buna dreptate. Aceasta tanara a revenit deja din Statele Unite, unde a invatat un an si este plina de impresii. Astazi, a venit sa le impartaseasca celor care vor sa-i urmeze exemplul.


Victoria: “Conditiile de studii sunt altele, atitudinea, faptul ca fiecare student poate sa isi faca un program individual de studii sau poate sa aiba mai multe diplome in paralel. De exemplu prima in matematica si a doua in medicina, este ok pentru ei. Adaptarea mai grea a fost sa ma intorc acasa, decat sa ma duc acolo. Cand spun ca universitatea e o experineta de neuitat, acolo este adevarat.”


19 institutii de invatamant din mai multe tari si-au prezentat astazi ofertele, unele de-a dreptul impresionante, mai ales ca pret. Reprezentantul unei universitati din Elvetia, de exemplu, vine cu un contract ce te lasa masca, 32 de mii de euro pentru un an de studii.


Alain BELIZAIRE, REPR.INSTITUTIE DE INVATAMANT ELVETIA: "Este o oportunitate minunată pentru studenţi sa aibă atât studii teoretice, cat şi practice. Plata include totul: cazare, mâncare. Studenţii primesc un iPad, uniforme. Asigurarea la fel este inclusă.”


Alaturi, o oferta de studii intr-un oras din Marea Britanie. Taxa este cam aceeasi, dar se merita, spune reprezentatul New Castle University, inclusa in topul celor mai bine institutiilor de invatamant din lume.


Tim MAGILL, REPR. INSTITUTIE DE INVATAMANT MAREA BRITANIE: „Preţurile nu sunt mici. Ele trebuie privite din perspectiva unei investiţii pe termen lung. În jur de 30 de mii de euro pe an.”


Cei care vor doar sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare intr-o limba straina, pot opta pentru o tabara de 7 zile.


Luc SCHEEPERS, REPREZENTANT: “-Noi avem cursuri pentru engleză, franceză sau germană. -Ei pleaca acolo pentru o saptamână. Ce fac acolo întreaga saptămână?Mult lucru. Cea mai mare parte a timpului o petrec în clase. Se concentrează pe comunicare.-Cât costă?-Dacă este un program pentru copii, atunci 1390 de euro.”


Desi dorinta copiiilor de a pleca este imensa, mai toti parintii spun ca preturile sunt astronomice pentru buzunarul lor.


“Sunt sume care nu sunt reale pentru Republica Moldova.”


”Suntem gata sa scoatem atata cat este nevoie, daca am pornit pe calea asta. Asa este, peste hotare viata este un pic mai buna ca aici.”


Forumul International de Studii in strainatate este la cea de-a 9 editie, iar ofertele vor fi prezentate si maine. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn