Google+

Benzina si motorina ar trebui sa se mai ieftineasca. Calculele fostului sef de la ANRE

Benzina si motorina ar trebui sa se mai ieftineasca. Calculele fostului sef de la ANRE
Embed:

Benzina si motorina ar trebui sa se mai ieftineasca. O spune fostul sef de la ANRE, care a calculat la ce pret sunt importate produsele petroliere. Este greu de spus cat ar trebui sa coste carburantii, afirma Victor Parlicov. Totusi, spune el, cel putin la motorina, exista rezerve pentru ieftiniri.

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: ”In principiu produsele produsele petroliere din vama ar trebui sa iasa 8 lei 50 motorina si circa 12 lei 10 bani benzina.”

 

Ex-directorul ANRE afirma ca acesta este rezultatul calculelor pe care le-a facut.

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: ”Cotatiile Platz medii pe primele 3 saptamani, platul la benzina 390 dolari si motorina 280 dolari tona, costuri de transport pana la Moldova 45 dolari/tona, cursul mediu valutar, taxele, accizele si tva. TVA -20 la suta, vamuirea -0,9 la suta, accize -1300 la tona."

 

Totusi, spune fostul sef de la ANRE, pana la preturile afisate la panou, nu totul e profit.

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: ”ei mai au cheltuieile cu statia, amortizarea, nu e totul profit. Ele reprezentau inainte 2 lei si ceva-3.”

 

Speranta STATE, REPORTER PROTV: ”Dupa ce carburantii s-au ieftinit de cateva ori, un litru de motorina costa 13 lei si 97, iar unul de benzina - 16 lei si 17 bani. Asa ca soferii afirma ar mai fi loc de ieftiniri.”

 

”cu cat mai mult, cu atat mai bine.”tr pt traducere”Au ieftinit puţin. Trebuie mai mult. Preţul la benzină şi aşa e mare. Trebuie să mai scadă cu cel puţin 2 lei la benzină.””Limită nu există. Cu cât mai ieftin, cu atât mai bine.””S-a ieftinit cu câţiva bănuţi, doar pentru a unge ochii oamenilor.”

 

Marea problema, spune Victor Parlicov, sunt de fapt intelegerile intre companiile petroliere si concurenta neloiala.

 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE: ”semnele  acestor acorduri sunt preturile la practic toti operatorii, indiferent de structura costurilor si stocurilor, cresc concomitent si scad concomitent in aceleasi proprotii.”

 

Reprezentantii importatorilor de petrol nu au comentat situatia. Saptamana aceasta cateva companii au ieftinit motorina, iar ulterior petrolistii au avut o intalnire cu premierul Pavel Filip, care a cerut ca preturile sa scada. Petrolistii nu au precizat de ce nu au ieftinit mai devreme carburantii, in conditiile in care preturile pe piata internationala scad dramatic deja de cateva luni.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Financiar
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn