Dolarul si euro au pierdut teren in fata leului, care s-a intarit semnificativ in ultima perioada. Un euro a coborat sub 19 lei. Expertii spun ca moneda nationala se apreciaza datorita surplusului de valuta, ajunsa pe piata odata cu moldovenii care vin in aceasta perioada de peste hotare.

Publicat:10.08.2018, 13:32


Astazi la unele case de schimb valutar, un euro era cumparat cu 18 de lei si 86 de bani si vandut cu 18 lei si 96 de bani. Iar dolarul costa 16 lei si 45 de bani si era vandut cu 16 lei si 47 de bani. Oamenii sunt nedumeriti de situatia de pe piata valutara. 

“Am venit acum de peste hotare euro e foarte mic. In fiecare zi schimbam.”

“Poate special fac asta inainte de 1 septembrie.”

Casierii spun ca valutele de referinta au atins cel mai mic nivel in ultima perioada.

“Euro este in scadere. Astazi e cel mai mic curs. De pe data de 6 e mai jos de 19. Multa valuta lumea aduce si nu prea sunt lei moldovenesti si clientii nu vor sa cumpere, nu sunt clienti.”

Incepand cu ianuarie 2016 leul moldovenesc s-a apreciat continuu fata de dolar si euro. Motivul este excesul de valuta pe piata, afirma expertii economimi.

Veaceslav IONITÄ‚, EXPERT ECONOMIC: “Acesta apreciere din este ca vanzarea de valuat din partea cetatenilor. Populatia a vandut cu 650 milioane USD mai mult decat au avut nevoie agentii economici. Asta a dus la aprecierea leului.”

 Deprecierea valutelor straine tine si de factorul sezonier.

Veaceslav IONITÄ‚, EXPERT ECONOMIC: “Valuta straina se depreciaza în Moldova mai mult sau mai putin de trei ori pe an: sarbatorile de iarna, Paste si inainte de 1 septembrie. Moldovenii vin acasa si tara ii intampina cu un curs scazut la valuta.”

 Potrivit expertilor, aprecierea leului ar trebui sa duca la ieftinirea unor produse pe care le importam. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Pierd cetatenii nostri care castiga.peste hotare. Pierd exportatorii, castiga importatorii. Acestia ar trebuie sa scada preturile, insa  nu asistam la o scadere de pret.” 

 Guvernatorul Bancii Nationale, Sergiu Cioclea, afirma ca, pe termen scurt, suspendarea asistentei macrofinanciare din partea Uniunii Europene nu va genera un efect major pe piata valutara. Declaratia a fost facuta in cadrul unui interviu acordat presei. Potrivit lui Cioclea nivelul sporit de remitente si buna cresterea  exporturilor asigura un flux important de valutape piata interna.