Disparitia misterioasa a fiicei fostului presedinte uzbec Islam Karimov a avut un final tragic, afirma presa rusa.

Publicat:23.11.2016, 13:01

In ultimele 24 de ore, s-au intensificat speculatiile despre faptul ca Gulnara Karimova, fiica cea mare a fostului presedinte uzbek, Islam Karimov, decedat la inceputul lunii octombrie, ar fi fost otravita si ingropata in secret, iar locul in care a fost inhumata a fost nivelat cu un buldozer, a relatat cotidianul Moskovski Komsomolet, citand presa uzbeka.

Gulnara a murit ca urmare a otravirii, a informat marti site-ul Centr1.com, citand, sub rezerva anonimatului, un angajat al Serviciului pentru Securitatea Nationala din Uzbekistan, potrivit portalului newsru.com. De altfel, declaratia acestuia despre posibilitatea ca Gulnara Karimova sa nu mai fie in viata este citata de numeroase media ruse.

In acelasi timp, o sursa apropiata familiei Karimov a afirmat marti seara pentru RIA Novosti ca informatia despre moartea ei este falsa, dar fara sa aduca dovezi care sa probeze contrariul.

Potrivit site-ului Centr1.com, care acopera tarile din Asia Centrala, Gulnara (44 de ani) ar fi fost otravita si ar fi decedat la 5 noiembrie. In aceeasi noapte a fost ingropata in cimitirul "Minor" din Taskent, iar mormantul ar fi fost nivelat.

Site-ul afirma ca sursa acestei informatii a contactat telefonic redactia si sustine ca a fost implicata personal in funeraliile ei si a decis sa faca publica aceasta informatie de teama pentru viata copiilor Gulnarei - fiul Islam si fiica Iman.

De altfel, informatia apare si pe un cont de Twitter "Aratati-ne-o pe Gulnara!" in care se cere ca ea sa iasa in public sau sa posteze cel putin o inregistrare video ca este in viata.

Un alt cont pe Twitter, in care sunt postate mesaje in numele Gulnarei Karimova, a fost demascat marti ca fiind un fals de catre jurnalistii de la Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), dupa ce devenise foarte activ in ultimele zile, in incercarea de a convinge opinia publica de faptul ca fiica defunctului presedinte uzbek este in viata si nu a fost ucisa de catre cei care au preluat puterea dupa moartea tatalui sau in fosta republica sovietica din Asia Centrala. Aceasta a provocat o ingrijorare si mai mare in legatura cu faptul ca informatiile cu privire la moartea ei ar putea fi adevarate.

De la moartea lui Islam Karimov, care a fost anuntata de autoritatile de la Taskent cu o intarziere de mai multe zile dupa producerea evenimentului, fiica cea mare a acestuia nu a mai aparut in public, iar administratia prezidentiala uzbeka refuza sa raspunda la intrebarile presei cu privire la soarta ei.

In acest context, presa rusa aminteste ca noul presedinte uzbek, Savkat Mirzoiev, nu i-a mentionat numele in condoleantele pe care le-a exprimat in parlament, adresandu-se familiei lui Islam Karimov.

Fiica cea mare a presedintelui uzbec a activat anterior in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De-a lungul anilor, Gulnara Karimova si-a reprezentat tara la ONU si in Spania. In afara de aceasta, ii placea sa se ocupe de designul bijuteriilor si canta sub numele de scena Googoosha.

Pana in 2013, Gulnara, supranumita si "printesa uzbeka", era considerata o posibila succesoare a tatalui sau in functia de sef al statului, dar a fost discreditata in ochii acestuia de catre serviciile secrete si plasata in arest la domiciliu.