Google+

Alegeri SUA. Democratii ar urma sa preia controlul in Camera Reprezentantilor - FOTO

Americanii si-au ales membrii Camerei Reprezentantilor si o treime din senatori. Urnele s-au inchis in urma cu putin timp in statele aflate pe Coasta de Vest, in timp ce votul continua in Hawaii si Alaska.

 

Ultimele estimări conturează o victorie a democraţilor în Camera Reprezentanţilor, condusă până acum de republicani. Potrivit NBC NEWS, democraţii vor câştiga 227 de locuri - peste cele 218 de care aveau nevoie pentru a-şi asigura majoritatea.

 

 

Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, Reuters văzând rezultatul ca fiind o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump, informează News.ro.

 

În schimb, republicanii sunt câştigători detaşaţi în Senat. Americanii şi-au votat şi două treimi dintre guvernatorii statelor federale. La unele secţii din Georgia şi New York, din cauza defecţiunilor la aparatele de vot, cozile au măsurat kilometri.

 

Astfel, republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.

 

 

Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui. De aceea, unii privesc scrutinul de la mijlocul mandatului drept un referendum privind politicile preşedintelui Trump.

 

 

 

Aceasta nu este o surpriză, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioară a Congresului.

 

Republicanii lui Trump sunt creditaţi, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra căruia îşi păstrează controlul.

 

Alte publicaţii preconizează că rezultatul alegerilor la Camera Reprezentanţilor arată că democraţii se îndreaptă către o victorie şi apreciază că este prea devreme să anunţe o victorie.
Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

 

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării - impeachment - care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.

 

 

Senatorul republican Ted Cruz, reales în Texas

Senatorul Ted Cruz din Texas a fost reales, marţi, în alegerile de la jumătate de mandat, oferind o victorie importantă Partidului Republican, în urma unei curse strânse cu tânărul democrat Beto O’Rourke, potrivit presei americane, relatează AFP.

 

Potrivit estimărilor posturilor ABC şi NBC, Ted Cruz nu mai poate fi întrecut de adversarul său, în vârstă de peste 40de ani, considerat o stea în ascensiune în partidul Democrat.
Victoria sa anunţată le permite republicanilor să păstreze un mandat crucial în păstrarea majorităţii în Senat.

 

Sharice Davids, prima amerindiană aleasă în Congres

O democrată din Kansas, Sharice Davids, devine prima amerindiană aleasă în Congres în urma alegerilor de la jumătate de mandat.

 

O promotoare entuziastă a artelor marţiale, care îşi recunoaşte orientarea homosexuală, ea a obţinut o victorie într-o regiune conservatoare, în faţa republicanului Kevin Yoder.

 

Sharice Davids, în vârstă de 38 de ani, crescută de o mamă celibatară care a făcut parte din armată, este absolventă a unui institut pentru funcţionari publici şi a făcut parte, timp de un an, la Washington, din administraţia lui Barack Obama.

 

Ea este una dintre democraţii care le-au smuls republicanilor mandate în Camera Reprezentanţilor.

 

Alexandra Ocasio-Cortez, cea mai tânără persoană aleasă în Congres

Tânăra hispanică Alexandra Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, devine cea mai tânără aleasă în Congresul american, în urma alegerilor de la jumătate de mandat - după ce a obţinut, în iunie, o victorie-surpriză în alegeri primare democrate în faţa unui „greu” în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul său republican Anthony Pappas, în vârstă de 72 de ani, într-o circumscripţie newyorkeză, în Queens şi Bronx, cucerită de democraţi.

 

Originară din Bronx, această fostă ospătăriţă, care a făcut voluntariat în campania prezidenţială a senatorului Bernie Sanders, a promis să fie purtătoarea de cuvânt a ”oamenilor mici” în Congres.

 

Ea intenţionează să apere cauze susţinute de aripa stângă a Partidului Democrat precum o asigurare de sănătate universală, gratuitatea universităţilor publice şi dreptul la locuinţe accesibile ca preţ.

 

Tânăra a făcut campanie respingând orice contribuţie din partea unor mari donatori democraţi şi întreprinderi mari, care se fac vinovate, în opinia sa, de faptul că au renunţat la preocupări cu privire la clasele mijlocii.

 

Ea a povestit în mod repetat cum îşi însoţea - pe când era copil - mama portoricană, care făcea curăţenie în case, şi cum au părăsit părinţii săi cartierul Bronx şi s-au instalat la periferia liniştită a New Yorkului, pentru ca ea să poată frecventa şcoli mai bune.

 

Victoria sa în alegerile primare a dat speranţe altor mulţi candidaţi de stânga din Partidul Democrat - mai ales unor femei şi reprezentanţi ai minorităţilor, care speră să-i calce pe urme.

 

Bernie Sanders, reales senator în Vermont

Fostul candidat în alegerile primare democrate din 2016 Bernie Sanders, care a pierdut în faţa lui Hillary Clinton, a fost reales senator în statul Vermont, cu 62,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor difuzate de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

 

Un senator independent, Sanders a candidat în alegerile primare democrate din 2016 împotriva lui Hillary Clinton şi a atras multe voturi, mai ales din partea tinerilor.

 

Bernie Sanders, un reprezentant al stângii americane, este un critic dur şi frecvent al preşedintelui american Donald Trump.
Un apărător aprig al asigurării de sănătate universale, numele său este evocat cu regularitate între eventualii contracandidaţi ai lui Donald Trump.

 

Două femei musulmane, democrate, alese pentru prima oară în Congres

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumătate de mandat, relatează Le Figaro.
Cele două candidate democrate din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentanţilor.

 

„Am reuşit împreună. Mulţumesc”, a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză.

 

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, „abia aştept să îmi exercit mandatul împreună cu tine, inchallah”.

 

Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oară în SUA


Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite.
Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

 

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuală, aleasă în Oregon. Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, şi-a dezvăluit orientarea homosexuală, după care a demisionat în 2004.

 

Sursa: News.ro Pro TV


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn