Americanii si-au ales membrii Camerei Reprezentantilor si o treime din senatori. Urnele s-au inchis in urma cu putin timp in statele aflate pe Coasta de Vest, in timp ce votul continua in Hawaii si Alaska.

Publicat:07.11.2018, 06:23

Ultimele estimari contureaza o victorie a democratilor în Camera Reprezentantilor, condusa pâna acum de republicani. Potrivit NBC NEWS, democratii vor câstiga 227 de locuri - peste cele 218 de care aveau nevoie pentru a-si asigura majoritatea.

Si proiectii Fox News si ale altor publicatii americane confirma ca democratii preiau controlul asupra Camerei Reprezentantilor în urma alegerilor de la jumatate de mandat, Reuters vazând rezultatul ca fiind o lovitura dura aplicata presedintelui Donald Trump, informeaza News.ro.

În schimb, republicanii sunt câstigatori detasati în Senat. Americanii si-au votat si doua treimi dintre guvernatorii statelor federale. La unele sectii din Georgia si New York, din cauza defectiunilor la aparatele de vot, cozile au masurat kilometri.

Astfel, republicanii îsi mentin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas si North Dakota.

Însa democratii sunt pe cale sa obtina controlul în Camera Reprezentantilor, ceea ce va reprezenta o lovitura la adresa agendei presedintelui. De aceea, unii privesc scrutinul de la mijlocul mandatului drept un referendum privind politicile presedintelui Trump.

Aceasta nu este o surpriza, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioara a Congresului.

Republicanii lui Trump sunt creditati, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra caruia îsi pastreaza controlul.

Alte publicatii preconizeaza ca rezultatul alegerilor la Camera Reprezentantilor arata ca democratii se îndreapta catre o victorie si apreciaza ca este prea devreme sa anunte o victorie.
Potrivit CBS News, democratii urmeaza sa fie majoritari în Camera dupa opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamna ca ei vor putea sa lanseze noi investigatii în cadrul comisiilor camerei reprezentantilor, sa blocheze proiecte de lege republicane si sa lanseze ideea unei suspendari a presedintelui Donald trump în vederea inculparii - impeachment - care necesita o majoritate simpla în Camera Reprezentantilor.

Senatorul republican Ted Cruz, reales în Texas

Senatorul Ted Cruz din Texas a fost reales, marti, în alegerile de la jumatate de mandat, oferind o victorie importanta Partidului Republican, în urma unei curse strânse cu tânarul democrat Beto O’Rourke, potrivit presei americane, relateaza AFP.

Potrivit estimarilor posturilor ABC si NBC, Ted Cruz nu mai poate fi întrecut de adversarul sau, în vârsta de peste 40de ani, considerat o stea în ascensiune în partidul Democrat.
Victoria sa anuntata le permite republicanilor sa pastreze un mandat crucial în pastrarea majoritatii în Senat.

Sharice Davids, prima amerindiana aleasa în Congres

O democrata din Kansas, Sharice Davids, devine prima amerindiana aleasa în Congres în urma alegerilor de la jumatate de mandat.

O promotoare entuziasta a artelor martiale, care îsi recunoaste orientarea homosexuala, ea a obtinut o victorie într-o regiune conservatoare, în fata republicanului Kevin Yoder.

Sharice Davids, în vârsta de 38 de ani, crescuta de o mama celibatara care a facut parte din armata, este absolventa a unui institut pentru functionari publici si a facut parte, timp de un an, la Washington, din administratia lui Barack Obama.

Ea este una dintre democratii care le-au smuls republicanilor mandate în Camera Reprezentantilor.

Alexandra Ocasio-Cortez, cea mai tânara persoana aleasa în Congres

Tânara hispanica Alexandra Ocasio-Cortez, în vârsta de 29 de ani, devine cea mai tânara aleasa în Congresul american, în urma alegerilor de la jumatate de mandat - dupa ce a obtinut, în iunie, o victorie-surpriza în alegeri primare democrate în fata unui „greu” în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul sau republican Anthony Pappas, în vârsta de 72 de ani, într-o circumscriptie newyorkeza, în Queens si Bronx, cucerita de democrati.

Originara din Bronx, aceasta fosta ospatarita, care a facut voluntariat în campania prezidentiala a senatorului Bernie Sanders, a promis sa fie purtatoarea de cuvânt a ”oamenilor mici” în Congres.

Ea intentioneaza sa apere cauze sustinute de aripa stânga a Partidului Democrat precum o asigurare de sanatate universala, gratuitatea universitatilor publice si dreptul la locuinte accesibile ca pret.

Tânara a facut campanie respingând orice contributie din partea unor mari donatori democrati si întreprinderi mari, care se fac vinovate, în opinia sa, de faptul ca au renuntat la preocupari cu privire la clasele mijlocii.

Ea a povestit în mod repetat cum îsi însotea - pe când era copil - mama portoricana, care facea curatenie în case, si cum au parasit parintii sai cartierul Bronx si s-au instalat la periferia linistita a New Yorkului, pentru ca ea sa poata frecventa scoli mai bune.

Victoria sa în alegerile primare a dat sperante altor multi candidati de stânga din Partidul Democrat - mai ales unor femei si reprezentanti ai minoritatilor, care spera sa-i calce pe urme.

Bernie Sanders, reales senator în Vermont

Fostul candidat în alegerile primare democrate din 2016 Bernie Sanders, care a pierdut în fata lui Hillary Clinton, a fost reales senator în statul Vermont, cu 62,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor difuzate de mai multe publicatii americane, relateaza AFP.

Un senator independent, Sanders a candidat în alegerile primare democrate din 2016 împotriva lui Hillary Clinton si a atras multe voturi, mai ales din partea tinerilor.

Bernie Sanders, un reprezentant al stângii americane, este un critic dur si frecvent al presedintelui american Donald Trump.
Un aparator aprig al asigurarii de sanatate universale, numele sau este evocat cu regularitate între eventualii contracandidati ai lui Donald Trump.

Doua femei musulmane, democrate, alese pentru prima oara în Congres

Ilhan Omar si Rashida Tlaib au devenit primele doua femei de confesiune musulmana alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumatate de mandat, relateaza Le Figaro.
Cele doua candidate democrate din Minnesota si, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentantilor.

„Am reusit împreuna. Multumesc”, a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiata somaleza.

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, nascuta la Detroit, ai carei parinti sunt imigranti palestinieni, „abia astept sa îmi exercit mandatul împreuna cu tine, inchallah”.

Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oara în SUA


Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îsi asuma în mod public orientarea homosexuala, în alegerile de la jumatate de mandat, democratul Jared Polis, o premiera în Statele Unite.
Jared Polis, ales în Camera Reprezentantilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuala, aleasa în Oregon. Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, si-a dezvaluit orientarea homosexuala, dupa care a demisionat în 2004.

Sursa: News.ro Pro TV